ipotechen-kredit-v-shveicarski-frankova

Ипотечен кредит в швейцарски франкове – Част 2 – Да преговаряш с врага

5 1 vote
Рейтинг на статията

Това е втората част от статията Ипотечен кредит в швейцарски франкове – горчивият личен опит.

Ипотечен кредит в швейцарски франкове.

Да преговаряш с врага

След като избрах варианта да се боря с банката или по-скоро да започна преговори за намаляване на месечната ми вноска започнах да посещавам офисите на банката. Исках нещо простичко – намаляване на месечната вноска.

От 3 офиса ми казаха, че това няма как да стане!

„Такива са общите условия на банката!“ – беше дежурният отговор.

Това обаче, мен не ме устройваше и затова продължих да посещавам различни офиси и да се срещам с различни кредитни специалисти.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


В крайна сметка успях да намаля лихвения си процент, който вече беше станал 7,5% до 7%.

Този 0,5% ми намали месечната вноска с около 25 CHF, което беше напредък. Значи има лъч на надежда! И нещата могат да се подобрят.

След около 1 година направих още един опит за намаляване на месечната вноска. Този път успях да договоря лихвен процент от 6,65%. Това ми смъкна вноската с още около 20CHF.

Естествено след като веднъж успях да договоря по-ниски нива на лихвата не исках да се отказвам. Целта ми беше на всеки 6 месеца да се пробвам да свалям по-малко. По-често сигурно щях да се набия на очи и да започнат отказите.

Ако не планираш успеха – планираш да се провалиш

Беше време да си начертая план за действие.

Междувременно реших, че при всяка възможност, която имам за спестяване на някаква сума, тя ще отива за предсрочно погасяване на кредита. По товва време вече нямах наказателна такса при погасяване със собствени средства.

И така за около 2 години (докато все още имах наказателна такса) успях да спестя сумата от 10 000 лв. Това се равняваше на малко над 6000 CHF. Направих една извънредна вноска, като запазих срока на кредита и намалих месечните вноски с малко над 40 CHF.

Следващото предложение, което получих от банката е намаляване на лихвения процент от 6,65% на 4,3% за 24 месеца и 5,56% за останалия период.

Звучи невероятно, нали? Е, за да ти дадат трябва да си поискаш. Освен това ми отпада и годишната такса за обслужване по кредита, който беше 0.3% върху остатъка от главницата или около 200 CHF на година.

И така за тези 24 месеца вноската ще бъде намалена с още почти 80 CHF.

Ипотечен кредит в швейцарски франкове – стратегията от тук нататък

След като за пореден път получих намаляване на лихвата и съответно вноската по този ипотечен кредит в швейцарски франкове, реших да отделям същата сума, като преди няколко месеца, да покривам задължителната вноска по кредита, а остатъка да спестявам. След като се събере по-голяма сума, което планирам да бъде на всеки 6 месеца, да правя извънредни вноски по главницата.

Това в моя случай означава, че вноската ми от 550 CHF до 400 CHF към момента ще ми дава възможност да заделям по 150 CHF на месец. За 6 месеца това ще бъдат 900 CHF и 1800 CHF за 1 година.

През следващата 1 година с регулярните вноски ще погася и около 1200 CHF от главницата. Още 1800 CHF с извънредната вноска. Това означава, че след 1 година ще плащам с около 3000 CHF по-малка главница. Така ще ми се намали месечната вноска с още 20 CHF.

След още 1 година ще съм изплатил около 1400 CHF с регулярните вноски + 12 месеца * 170 CHF (които ще ми остават от първоначалната вноска). Равносметката в края на втората година ще показва, че съм намалил главницата с нови 3400 CHF, което пък ще означава месечна вноска от 360CHF.

Мисля, че схванахте каква е моята стратегия. С всяко намаляване на месечната вноска, ще разполагам с по-голяма сума, която ще използвам за предсрочно погасяване на главницата и съответно ново намаляване на месечната вноска.

Освен това съм решил всяка сума, която успея да спестя допълнително да заделям за тази кауза – предсрочно погасяване на задълженията по главницата на кредита.

Ако не ми излязат грешни сметките, до 5-7 години спазвайки принципа по-горе, трябва да съм приключил с одисеята Ипотечен кредит в швейцарски франкове.

Във всички сметки по-горе безценен се оказа калкулатора за месечните вноски, който използвах. Можете да направите и вие някои изчисления, които да ви насочат как да действате – http://www.dinkytown.net/java/MortgagePayoff.html

Ако искате може да споделите вие каква стратегия имате за вашият ипотечен кредит в швейцарски франкове или друга валута.

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Част 2 – Да преговаряш с врага […]

aaa

Сега франка стана 2 лева, какво мислиш сега да правиш?