Ипотечен кредит в швейцарски франкове – горчивият личен опит

5 1 vote
Рейтинг на статията

 

В две поредни статии ще ви разкажа за една ситуация за ипотечен кредит в швейцарски франкове и как да се измъкнете от клопката.

Ипотечен кредит в швейцарски франкове

Защо избрах ипотечен кредит в швейцарски франкове


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


 Преди няколко години (около 2007 г.) когато беше бумът на купуването на нови жилища и постоянно покачващата им се цена и аз като много други млади хора реших, че е време да спра да плащам наем и да си купя собствено жилище. Решението ми беше продиктувано от това, че цените на жилищата се покачваха  и реших, че колкото повече отлагам, толкова по-трудно ще ми стана закупуването на жилище. Решението беше взето. Сега оставаше проблемът откъде да намеря сумата, която ми трябваше. Имах някакви пари, но останалите 70% трябваше да бъдат под формата на кредит. След кратко проучване (тук КРАТКО  се оказа МНОГО СКЪПО за мен) се спрях на банка, която даваше най-ниската лихва за ипотечни кредити като лихвата беше само 5,4%. Останалите банки даваха кредити с лихва около 7-8%. За да получа кредит с толкова ниска лихва условието беше той да е в швейцарски франкове. Курсът на франка спрямо лева беше 1,19 лв., което ме устройваше идеално. Проверих историята на франка няколко години назад и се оказа, че това е една от най-стабилните валути, която няма големи колебания в цената спрямо лева, за разлика от USD.

Ипотечен кредит в швейцарски франкове – няколко години по-късно

След като изтеглих кредита започнах за изплащам кредита, който беше за 30 години. Първите години се изплаща основно лихвата и много малка част от главницата (това е валидно за 90% от кредитите, независимо от валутата). При вноска от 550 CHF на месец и цена спрямо лева от 1,20 лв, това беше вноската, която бях планирал – около 660 лв. В течение на няколко месеца обаче, цената на „швейцарците“, както ги наричат в банката, започна да се покачва на 1,30 лв., 1,40 лв., 1,50 лв. и достигайки връхната си точка от 1,65 лв.

Това автоматично означава, че месечната вноска от 660 лв. се увеличи на 900+ лева. Или ръст с почти 50% повече от това, което бях планирал. Мърдане обаче няма – удоволствието, за това да живееш в собствено жилище закупено с ипотечен кредит в швейцарски франкове, се оказа доста скъпо.

Ипотечен кредит в швейцарски франкове – мрънкаш или действаш

 

Решението да изтегля ипотечен кредит в швейцарски франкове се оказа едно от най-лошите (ако не и най-лошото) решения, които съм взимал до сега. Въпросът от сега нататък е какво да се направи – да продължавам да мрънкам и да съжалявам за решението си (което сам съм взел) или да предприема някакви мерки и да изляза от ситуацията. Започнах да търся информация за хора в подобна на моята ситуация и се оказа, че не съм сам. Но това, което намерих е много „прецакали“ се хора, които мрънкат.

Лошото решение беше факт, който няма как да се промени. Трябваше или да мрънкам като всички останали или да действам. Реших да действам. Започнах да мисля какви са алтернативите и ги сведох до следните няколко:

  1. Примиряваш се с положението и си плащаш – това не беше вариант за мен.
  2. Решаваш да зарежеш всичко и банката да си вземе ипотекирания имот и да изчисти дълга ти – това обаче няма как да се случи поради няколко причини: Първо, дори и да продам имота сега – цената му е по-ниска от тази на която съм го купил, но ако приемем, че с подобренията, които съм направил, мога да вземе същата цена – то сумата, която трябва да върна в BGN е с около 50% повече от тази, която съм изтеглил. Това означаваше, че няма да имам жилище и ще имам да плащам още около 400 лв. на месец + евентуален наем или нова ипотека. И този вариант отпадна.
  3. Рефинансиране с кредит от друга банка – вариант, който преди няколко години не избрах заради наказателните лихви, цената за учредяване на нова ипотека и т.н, което щеше да ми струва около 15000 лв.
  4. Започваш да се бориш с банката – в добрия смисъл на думата. Избрах точно този вариант.

 

 

Вижте също:

Част 2 – Да преговаряш с врага

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Това е втората част от статията Ипотечен кредит в швейцарски франкове – горчивият лич…. […]