avarien-fond

Авариен фонд – защо има финансов смисъл

5 3 votes
Рейтинг на статията

Ако някога сте си мислили за създаване на авариен фонд, няма по-подходящ момент от това да започнете точно сега. Ето няколко причини в подкрепа на това твърдение.

В момента (2022) инфлацията е на рекордно високи нива от десетина години. Близо до нас се води война, която може да има сериозни последици върху икономическата обстановка. Цените на стоките и услугите, които потребяваме най-вероятно ще продължат да се увеличават. Никой от нас не може да избяха от факта, че цената на живота поскъпва.

Цената на горивата се покачиха вече с 15-20% само за няколко дни.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Едно от първите неща, които трябва да направите, в ситуация на несигурност е да създадете (ако нямате) или да увеличите вече съществуващият си авариен фонд да спешни ситуации. Ето няколко идеи от къде да започнете.

Какво е авариен фонд и защо е важно да го имате

Да имате „заделени“ пари или фонд, означава да имате бързо ликвидни пари или активи (аз лично предпочитам пари в брой в различна валута). Целта на тези средства е да покрият разходи, които не сте предвидили в семейния си бюджет. Това са извънредни ситуации ако се наложи да имате големи непредвидени разходи или пък останете известно време без доходи (вижте и статията Допълнителни доходи – защо е важно да ги имаме).

Според една анкета, която пуснахме преди време 64% от участвалите в анкетата отговарят, че нямат спестени пари за авариен фонд. По-малко от 1000 лв. са спестили 13% от анкетираните, а сума над 5000 лв. само 8%. При средни разходи от 1200-1500 лв. на месец, това означава, че почти 80% от запитаните няма да могат да си покрият разходите за повече от 1 месец. Това е плашещо!

Ако разполагате с авариен фонд за поне 3 до 6 месеца, това ще ви позволи да имаме буфер, в който да можете да намерите работа с по-добро заплащане или да намалите част от разходите си. Това означава, че ще можете да продължите да си плащате наема или вноската по ипотечен кредит, да осигурите храна и да можете да си плащате битовите сметки.

Без тази подсигурена сума от пари, рискувате да достигнете до финансова катастрофа. Или пък да прибегнете към скъпи кредити, които от своя страна ще усложнят още повече финансовото ви състояние.

Каква сума е добре да имам като авариен фонд

Заделянето на пари за създаване на авариенн фонд не е лесна задача, особено в ситуация на несигурност и трайно покачващи се цени. Добрата новина е, че не е необходимо да спестявате някаква огромна сума. Добре е да започнете от някъде – още днес.

Сега спрете да четете, вижте каква сума имате в наличност кеш и в банковата ви сметка. Отделете 10% от тази сума за първата вноска във вашият авариен фонд.

Специалистите препоръчават, да имате резервен фонд, който да ви даде сигурност да посрещнете текущите си разходи за поне 3 до 6 месеца. Тази сума може да бъде много различна за всеки, затова е добре първо за знаете какви са ви месечните разходи. След това умножете тази сума по 6. Запишете я накъде и се опитайте максимално бързо да достигнете тази финансова цел.

Къде да държа парите си от аварийния фонд

Аварийният фонд е сума, която ще ви трябва при спешна, често непредвидена ситуация. Затова е добре да бъде на място където можете сравнително бързо да я изтеглите. Много хора се плащат от това, „инфлацията да не им изяде спестяванията“. Но целта на аварийния фонд не е да ви носи доходност. Добре е ако парите не губят своята стойност, но това може само да бъде бонус. Банковите депозити са един от вариантите – не най-добрият, но все пак вариант.

Друг вариант е да държите част от парите в брой в няколко различни валути. Независимо какво изберете активите, в които държите този фонд трябва да бъде с висока ликвидност.

Няколко насоки за създаване на авариен фонд

Постарайте се да държите своя фонд за спешни случаи отделно от стандарната си сметка, където държите парите си за харчене. Това ще гарантира, че няма неволно – или умишлено – да се възползвате от натрупаната сума, заделена за други финансови цели.

Един от най-добрите начини за натрупване на фонд за черни дни е чрез настройване на директен дебит, който да преминава от текущата ви сметка в акаунта ви с лесен достъп в деня на заплата всеки месец. По този начин едва ще забележите, че парите напускат сметката ви.

Ако имате ниски или не чак толкова високи доходи – помислете кои разходи бихте могли да намалите. Ако успеете да заделята 20-50 лв. всеки месец е добро начало. Преди време написахме статия, в която дваме 8 идеи за спестяване на пари, която може да ви подскаже от къде да започнете.

YouGov – нов сайт за платени онлайн анкети

Осребрете своите 1500 точки за 20 лв. Парите се изпращат по банков път в рамките на 1 до 3 работни дни, и ако няма проблеми, ще бъдат в сметката Ви още същия ден. 1500 точки се получават след като попълните поне 6 анкети.

Продължете да спестявате

След като създадете своя фонд за спешни случаи, трябва да продължите да изграждате устойчивост, като увеличавате спестявания си на друго място. Започнете да мислите и за възможност тези пари да започнат да ви носят пасивни доходи и да се увеличават.

Има различни активни, в които бихте могли да инвестирате и да генерирате висока доходност чрез своите спестявания.

Подобни статии

5 3 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments