9-navika-na-bednite-i-bogatite

9 навика на богати срещу бедни

0 0 votes
Рейтинг на статията

„Навици на богатството“ или „навици на бедността“

Какво правихте днес?

Замисляли ли сте се, че вашите ежедневни навици, могат да бъдат основен фактор, определящ вашето финансово бъдеще?

Според Томас Корли, автор на книгата „Навици за богати“, вашите ежедневни навици са като снежинки, които с течение на времето се натрупват и могат да доведат до лавина.

Лавина на успеха или неуспеха, всичко зависи от това, дали навиците ви са в посока успех или ви тласкат към провал.

Корли е направил проучване с продължителност от 5 години. В това проучване е изследвал живота на богати хора с годишен доход от над $160 000 и хора, които се считат за бедни, с годишен доход от $35 000 или по-малко.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


В това свое проучване той е успял да сегментира два типа навици. Нарича ти условно „навици за богати“ и „навици на бедността“.

Всички хора, които той е изследвал влизат в една от тези две категории. Всеки от изследваните има в ежедневието си и двата типа навици. Но в едната категория са хората, които имат 50% и повече от „навиците на богатството“ и това са хората с годишен доход от $160 000. Хората с годишен доход под $35000 имат 50% и повече от „навиците на бедността“.

Най-важните навици, които ще определят вашето финансово бъдеще:

Богатите винаги държат целите си така, че да ги виждат

62% от богатите имат цели, които са поставени така, че винаги да са им под ръка, докато само 6% от бедните правят същото.

Интересното тук е, че богатите не само имат поставени годишни или месечни цели, но 67% от тях са си написали целите. По-този начин целите не остават само мечти, а започват да работят по тях.

Знаят какво трябва да направят днес

81% от богатите си правят списък със задачи, докато такъв списък имат само 19% от бедните.

Освен, че имат списък със задачи за деня, 70% от богатите изпълняват всички задачи, поставени във списъка всеки ден. Така те са по-продуктивни и организирани във ежеднените си задължения.

Гледане на телевизия

67% от богатите гледат по-малко от 1 час телевизия на ден. 77% от бедните прекарват повече от 1 час на ден в гледане на телевизия.

Подобна е и статистиката за гледаемостта на реалити предавания – само 6% от богатите гледат подобни прогдами, а 78% от бедните споделят, че редовно гледат реалити формати.

И това, че не гледат ТВ, богатите го постигат не с уменията на супер хора, а просто са ангажирани с други неща. Неща, които им помагат да стават още по-богати – например срещат се с други хора, четат и се образоват.

Четене на книги, но не (само) за удоволствие

Богатите, които четат са 86%, а бедните само 26%. За разлика от бедните, които предпочитат художествена литература, то богатите четат предимно бизнес книги, книги за самоусъвършенстване и такива, които ще им помогнат в бизнеса. 88% от богатите четат книги и статии за личностно развитие минимум 30 минути на ден., докато този процент при бедните е само 2%

Имате ли аудио книги

63% от богатите използват времето, което пътуват до работа и обратно за слушане на образователни аудио книги. Така използват времето си само 5% от бедните.

Работа след края на работното време

81% от богатите вършат повече отколкото се изисква от тях. Докато „повече зор“ си дават само 17% от бедните. Освен това 86% от богатите продължават да работят и след края на работния си ден. Като работят по 50 и повече часове на седмица. Само 6% от бедните се отдават на извънреден труд.

Не чакат да се случи чудо, за да забогатеят

Лотария или тото играят само 6% от богатите, докато на късмета си се надяват 77% от бедните. Богатите са научени да си харчат парите само или предимно за активи, и преди да похарчат и 1 лев си задават въпроса „Мога ли да направя нещо по-добро за парите си?“. Един пример от личният ми опит. В една ритейл верига преди време се продаваха билети от „Националната лотария“. Масово клиентите, които си купуваха билетчета си даваха последните пари с надежда да ударят големият джакпот. Но уви.

Живеят здравословно

57% от богатите живеят или се опитват да живеят здравословно, като внимават какво ядат и ограничават вредните храни. Само 5% от бедните се замислят за това, дали не поемат повече калории, отколкото са им необходими.

Грижат се за усмивката си

От всички анекетирани, 62% от богатите и само 16% от бедните споделят, че използват конец за зъби всеки ден. А вие?

Статистиката от това изследване е доста интересна и дава тема за размисъл.

Какви са вашите навици?

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments