mesechen-budget

Месечен семеен бюджет с правилото 50/30/20

0 0 votes
Рейтинг на статията

Най-вероятно вече знаете отлично, че трябва да имате месечен семеен бюджет. Това е правило №1, когато става въпрос за лични финанси. Ако не знаете точно колко пари влизат във вашето домакинствo, каква част от тях и за какво отиват, ще бъде почти невъзможно да постигнете финансовите си цели.

И така, съгласни ли сме всички, че всеки има нужда от общ семеен бюджет? Да, няма две мнения по въпроса.

Но тук възниква следващият въпрос: Как да разпределим парите? Колко трябва да отделим за наем / ипотека, за битови разходи и комунални услуги, разходи за автомобил, изплащане на кредити, забавления, инвестиране и пенсиониране?


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Няма твърдо установени суми, които всеки да спестява, тъй като приходите, разходите и финансовите цели на всеки са различни.

Има обаче принципи, които биха ви помогнали в това как да съставите своя бюджет.

Как се съставя месечен семеен бюджет с правилото 50-30-20

Продължете да четете и ще ви споделя един страхотен начин да организирате личните си финанси и да създадете изключително успешен семеен бюджет.

Ще ви споделя различни начини как да намалите разходите си. И не само това….

Понякога няма накъде повече да се намаляват разходите и е време да се помисли и за увеличване на приходите.

Запознайте се с картинката на приходите и разходите

Както всички знаем, сумата, която печелим, не е сумата, с която можем да разполагаме през месеца. Има досадни неща, наречени данъци, които се изваждат от нашите заплати, преди да ги получим.

За да използваме ефективно правилото за бюджетиране 50:30:20, трябва да изчислим сумата на приходите си след данъчно облагане. Колко пари ни остават след като се приспаднат неща като данъци, такси, здравно и пенсионно осигуряване?

Това е лесно, ако работите на заплата. Малко по-трудно е, ако ви плащат на час или за свършена работа. Възможно е броят часове през различните седмици да варира. Ако сте фрийлансър или на свободна практика или пък получавате комисионна от продажби, както и при всички други ситуации, при които доходът ви не е постоянен, ще бъде малко по-сложно да изчислите тази сума.

Ако имате доходи, които не са регулярни, е добре да изчислите какви са били те след приспадане на данъци за последната година. Сумата, която ви трябва е вашият минимален доход, а не средния доход.

Това е изключително важно, особено ако имате големи разлики в доходите през различните месеци. Ако доходите ви зависят от сезонност, то приходите за силните месеци, ще изкривят числата. Бюджетът ви няма да отговаря на реалността.

Използването на минималния месечен доход за бюджета може да означава, че трябва да направите някои компроси, Това обаче, също така означава, че ще бъдете по-малко склонни да стигнете до бюджета през повечето месеци и дори да имате известни резерви.

Добре, вече разполагате с цифрите. Нека да преминем към бюджетирането.

Почакай, защо пропускаме допълнителите доходи?

В сайта няколко пъти сме споменавали защо е важно да си осигурим допълнителни доходи и сме давали различни идеи за генериране на странични приходи.

За да вземем предвид допълнителните доходи в изготвянето на бюджета, трябва да си отговорим на въпроса: Колко големи са тези допълнителни доходи и колко често ги получаваме. Ако от време на време получаваме суми по-малки от 100 лв., то по-добре е да не ги включваме.

Най-добре е тези средства да ги използваме за създаване на авариен фонд, ранно изплащане на кредит или откриване на инвестиционна сметка. Или пък защо да не ги използвате като „награда“ за нещо, което не се налага да планирате и бюджетирате.

Регулярни допълнителни доходи – включете ги в създаването на месечен семеен бюджет

Ако страничните ви доходи са регулярни (най-добре е да са такива) като наем или втора работа, тогава е добре да добавите и този доход към месечните разходи. Използвайте системата описана по-горе за нерегулярните доходи. Направете си справка за последната година и вижте каква сума се получавали за последните 12 месеца. Добавете в бюджета минималните суми, които сте получавали.

И така, вече сме готови за създаване на месечен семеен бюджет

  • 50 процента – основни разходи
  • 30 процента – начин на живот и свободно време
  • 20 процента – спестяване / инвестиции

В следващата статия ще разгледаме подробно как да структурираме бюджета си и какво се има предвид в това съотношение.

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yordan

Добри идеи, благодаря.