nfc-plashnia

Мобилните разплащания с NFC – от научната фантастика към реалността

0 0 votes
Рейтинг на статията

Какво е NFC и какво може да прави?

NFC (Near Field Communication) е технология за двупосочна безжична комуникация, позволяваща на устройства, снабдени с тази технология да разменят информация помежду си когато те са на разстояние около 10 см. Тази технология е базирана на RFID (Radio Frequency Identification), която използва комуникация чрез радио вълни. NFC позволява проста и сигурна комуникация между електронни устройства като мобилни телефони. В комбинация от ново поколение SIM карти, мобилните телефони с NFC могат да бъдат използвани като безконтактни плащания, достъп до кредитни карти и др.

Свят управляван от NFC

Вече има инвеститори, които правят проучвания за това дали NFC може да стане стандарт за мобилните телефони и да се използва не само като електронен портфейл. В Норвегия има построен мини NFC град в кампуса в Тромсо, където около 50 студенти тестват услуги базирани на NFC технологията.

Благодарение на NFC технологията за премахнати билетите за автобуси, ключовете за дома, джобните пари и документи за самоличност. Всичко това е заместено от мобилния телефон. Мобилните телефони с NFC използват GPS локализация, която се използва за да определи местоположението ви и ви дава информация за това кога ще пристигне следващият автобус, влизайки в ресторант можете да получите менюто директно на мобилния си телефон и да направите поръчка директно от телефона. Така няма да се налага да чакате сервитьор да ви донесе менюто, после да му поръчате, а след това и да чакате да ви донесе сметката.

Фантастика или реалност


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Всичко написано по-горе звучи като сценарий за фантастичен филм за бъдещето, но вече има наистина работещи прототипи, дори и у нас.

Какви са обаче наистина възможностите след 5 години всички ние да използваме NFC в ежедневието си? Има няколко проблема, които трябва да бъдат разрешение, преди NFC да стане част от нас. На първо място това е сигурността, която трябва да бъде гарантирана, защото имайки цялата лична, финансова и друга информация само в едно устройство ставаме много уязвими за всякакъв вид измами. Представете си какво би могло да стане, ако някой „източи“ информацията от вашият умен телефон. Или пък ако сте разсеяни и го забравите в таксито или ресторанта, или ако ви го откраднат.

След като бъде разрешен проблемът със сигурността трябва да се помисли и за издържливостта на батериите на устройствата с NFC. Да приемем, че тръгвате на пътуване в страната, но по пътя ви се изтощава батерията на телефона. Как ще си платите за пътуването? Нали разплащането става именно с този телефон.

Със сигурност след 5-10 години, подобни услуги и устройства ще бъдат факт. Може би ще има нова – по-модерна технология, но всеки от нас ще се налага да носи все по-малко различни носители на информация, все по-малко документи. Всичко ще се събира в джоба.

Ето и един клип, който показва възможностите на NFC:

Споделете с нас „Бихте ли използвали мобилен телефон с NFC?“ като отговорите на анкетата или с коментар под статията.

[polldaddy poll=7378104]

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments