Как-да-започнем-онлайн-бизнес-докато-работим

Как да намерите време за онлайн бизнес докато работите на пълен работен ден

5 1 vote
Рейтинг на статията

От личен опит, мога да ви кажа колко е трудно да работите на пълен работен ден и да се опитвате да изградите собствен онлайн бизнес. Нямате кой знае колко време да развивате своята идея за онлайн бизнес докато сте на работа от 8 до 19 всеки ден, нали? Освен това трябвa да дадете най-доброто от себе си докато работи за своя работодател – всеки пак той ви плаща именно за това.

Все пак добрата новина е, че е напълно възможно да започнете да развиете и да разширите допълнителен онлайн бизнес докато сте на пълен работен ден. Много хора вече са го направили и няма причина и вие да не можете да го направите.

Решението да започнете собствен онлайн бизнес

Ако в момента имате редовна работа и работите на пълен ден, а в същото време искате да стартирате собствен бизнес онлайн, първият въпрос, който сигурно си задавате е:

Какъв продукт да продавам и къде да го намеря?


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Повечето хора, които искат да започнат онлайн бизнес търсят нещо „лесно“. Нещо, без много ангажименти. Да се намира лесно и да може да се продаде още по-лесно. Да няма нужда от допълнителна поддръжка и да се прави между другото.

Всъщност истинския проблем на всеки, който иска да започне допълнителен бизнес, е времето. За да имате страничен бизнес трябва да имате допълнително време.

Или да си създадете такова.

И трябва да знаете, че няма да бъде лесно. Ако искате да имате успешен онлайн бизнес – трябва да кажете сбогом на свободното време след работа и през уикендите.

Това може и да звучи грубо и не особено секси, но предимството в дългосрочен план, да създадете успешен страничен онлайн бизнес е огромно. И трудностите, които споменах по-горе, са само предизвикателства, които трябва и ще преодолете.

Най-хубавото на това е, че може да бъде постигнато.

Защо започването на страничен онлайн бизнес е възможно

Първото нещо, което трябва да осъзнаете е, че създаването на стабилен и печеливш онлайн бизнес ще отнеме време. Започването на страничен онлайн бизнес ще отнеме повече време, отколкото ако правите това като свой основен бизнес. Това означава, че колкото повече време му отделяте, толкова по-бързо ще расте той.

Не става въпрос за идеи. Става въпрос за това да накараме идеите да заработят.

Скот Белски

Имате на разположение времето след работа и почивните дни. А защо не и обедните почивки. Използвайте ги. Това време ще ви даде възможност да работите по започването и разрастването на вашият страничен онлайн бизнес. Капка по капка ….

Най-важното е да започнете.

Доходът, който имате от своята работа на пълен ден, ви дава възможност да инвестирате част от него във вашия онлайн проект. Това ви дава голямо предимство пред тези, които са зарязали всичко, за да се посветят на своя бизнес.

Предимството на това да работите за свой страничен бизнес, пред това да разработвате основен бизнес е, че рискувате много по-малко. Ако бизнесът ви се провали, то вие продължавате да си имате работа и доход от нея. Нещо повече! Можете да използвате този провал като добър опит и грешка, която повече да не повторите. Това е от изключителна важност, особено ако имате семейство, за което да се грижите или пък имате кредит, който трябва редовно да погасявате.

Как да създадете успешен страничен онлайн бизнес

Фокусирайте се

Една от най-важните задача при стартирането на допълнителен бизнес е това да бъдете фокусирани. Докато вашето време, ресурси и енергия за ограничени е наистина добра идея да бъдете фокусирани.

Голяма част от хората, които искат да стартират страничен бизнес, имат много идеи за продукти, които биха искали да продават. Вместо да продавате цялата гама от модни продукти, защо не се фокусирате върху това да продавате само един продукт. Или пък ако вашите потенциални клиенти са родители, вместо да продавате на всички родители, защо не се фокусирате само върху майки, които са си вкъщи.

Помислите за вашият онлайн бизнес. Къде бихте могли да се фокусирате? Или пък да стесните кръга на предлаганите продукти.

Друго предимство на стесняването на фокуса е да разберете по-рано какво работи добре и да се насочите към него. Има твърде много различни онлайн платформи, социални мрежи и инструменти. Нямате достатъчно време за да можете да сте експерт във всички тях. Трябва да станете експерт в няколко от тях и да ги използвате за разрастване на своя бизнес.

Ако видите, че имате повече успех във Facebook – наблегнете на този инструмент. Ако пък успявате да продавате по-добре, чрез Google Ads – ок, фокусирайте се там.

Работете малко, мислете много

Създаването на бизнес е като това да се научите да ходите. Всеки бизнес минава през подобен период на първите стъпки. Трябва да имате търпение преди да започнете да тичате.

Както споменах малко по-рано ще работите по своя бизнес всеки ден по малко. Обикновено няма да имате възможността да работите върху проекта си по цял ден, както бихте го правили ако се занимавате само с това. Но това е ок. Бавното и стабилно нарастване на бизнеса ви, което е постоянно, е всичко което ви трябва за да постигнете успех.

Единственото по-лошо нещо от това да започнете и да се провалите … е да никога да не започнете нещо ново.

Сет Годин

Ето защо трябва да се обърнете сериозни внимание, на тези наистина трудни задачи, за да накарате бизнеса си да тръгне. След това да ги разбиете на по-малки, работещи парчета. Вероятно ще имате само няколко часа всеки ден, за да свършите дадена задача.

Вместо да се опитвате да стартирате сайт на онлайн магазин за една вечер, разбийте задачите на по-малки. Единият ден се заемете с дизайна, на следващият качетете част от продуктите, след това напишете описанията. По този начин ще знаете, че имате достатъчно време да свършите дадената задачи и няма да бързате и да претупвате нещата. А и няма да бъдете под постоянно напрежение.

Направете график за всичко

Тъй като разпологате с ограничено време, трябва да си направите график за изпълнение на всички важни задачи, които трябва да свършите. Така, когато имате свободно време няма да се чудите какво да правите, а ще знаете коя точно задача трябва да свършите.

В интернет можете да намерите изключително много инструменти, които ще ви помогнат да направите своя график. Мисля, че Google calendar е изключително подходящ инструмент. Създайте си отделен календар за задачите, които имате да свършите по своя проект.

Записвайте си всички задачи, които имате в календара. Не само тези, които са за вашият онлайн бизнес. Така ще можете с един поглед да видите когато имате дупка и свободно време и ще можете да запълните това време с работа по своя страничен бизнес.

Направи нещата днес и си остави повече време за утре

Да примем, че отделяте по 30 минути всеки ден да правите нещо, като например да отговаряте на имейли на клиенти.

Какво ще стане ако можете да намалите това време на 15 минути, като инвестирате 4 часа работа днес?

Например, ако имате повтарящи се въпроси от клиенти, можете да отделите 4 часа днес и да създадете страница с често задавани въпроси. Така ще намалите имейлите, които потенциални клиенти ще ви изпращат задавайки едни и същи въпроси. По този начин ще можете да си спестите по 15 минути на ден или 105 минути на седмица. Това са почти 2 часа на седмица, в които ще можете да правите нещо друго с по-висока стойност за вас и потребители ви.

Това е само един пример за това как можете да си спестите време в дългосрочен план, инвестирайки време днес в това да автоматизирате някой от процесите.

Други възможности за оптимизиране са създаване на шаблони за имейл маркетинг, създаване на автоматични съобщения при поръчка и проследяване на поръчка, създаване на чат бот във Facebook, който да ви помага да отговаряте на бързи въпроси на клиентите.

Създаването на нещо, никога не е било лесно. Трябва да сте наясно с това. В същото време наградата и удовлетворението от това да видите своя продукт в действие си заслужава.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments