Начало - Карти за лоялност и защо ги използват търговците?

Карти за лоялност и защо ги използват търговците?

loyalty-card
5 1 vote
Рейтинг на статията

Карти за лоялност

За никой, не е изненада, че всеки 9 от 10 големи търговски вериги, без значение от сферата на бизнеса им, използват някаква форма на карти за лоялност. Дали това ще са бонус точки, печати при всяка покупка или някаква отстъпка всички това зависи от конкретната компания и стратегията, която тя има за своята програма за лоялност.

На всички ни е ясно, че тези  карти за лоялност увеличават печалбата за бизнеса и помагат на клиентите да плащат по-малко за своите покупки. Какво обаче кара някои карти за лоялност да работят в полза както на търговците, така и на клиентите?

Един много силен психологически инструмент, който прави клиентските карти за лоялност желани и работещ продукт това е фактът, че клиентите виждат стойност в тази карта – нещо като „безплатно“, „бонус“ и „промоция“. Психологическият ефект е много близък до този, който предизвикват кредитните карти, но е много по-мощен.

Като резултат от всичко това хората харчат повече. Например, клиент с карта, която съдържа 25 лв. бонус за определен ресторант оставя много повече, тъй като се отпуска в съзнанието си, че част от парите, които ще похарчи ще му се възвърнат под някаква форма. Друг клиент, който има отстъпка от 15 лв. във верига за модни дрехи със сигурност няма да се вмести в тези 15 лв., а ще добави нещо към вече избраната стока. Нали така или иначе тя му е „бонус“.

А ако клиент, има бонус от 5 лв. за Costa caffеe е много по-вероятно отново да посети тази верига, вместо да избере да пие кафе в Starbucks. Дори нещо повече – много е вероятно да използва своята клиентска карта за да вземе кафе на свой приятел или колега. Ето как той отново харчи повече, отколкото му е бонусът.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Други психологически ползи включват:

  • Картата за лоялност е като подвижен рекламен билборд. Всеки път когато клиентът отвори своя портфейл той вижда карта и се сеща за търговеца или веригата магазини. Колкото по често вижда логото на търговеца, толкова по-голяма е вероятността да избере точно този обект за следващата си покупка.
  • Клиентската карта създава връзка между клиент и търговец
  • Всяка програма за лоялност на компаниите води до положителен имидж сред клиентите. По този начин компанията показва благодарност на своите клиенти
  • Различните видове карти за лоялност отличават търговеца от останалите в бранша –

 

Последвай ме в LinkedIn
5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: