Как-да-намерим-продукт-който-да-продаваме

Как да изберем продукт, който да продаваме

5 1 vote
Рейтинг на статията

Как да изберем продукт, който да продаваме?

Ако вече сте взели решение и искате да се занимавате с онлайн търговия със сигурност сте си задавали следният въпрос:

И това може би е един от най-важните въпроси, на които да си отговорите преди да започнете своето приключение в онлайн търговията.

Какво трябва да знаем преди да изберем продукт, който да продаваме

Най-добре се огледайте около себе си. Какви проблеми срещате в своето ежедневие? Има ли нещо – продукт или услуга, които бихте искали да ви помагат в решаването на тези проблеми.

Ако вече имате създадена аудитория, последователи или пък съществуващи клиенти започнете с тях. Добре е да направите проучване. Питайте вашите последователи и клиенти от какво имат нужда. С какво още бихте могли да сте им полезни.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Създайте анкета и я изпратете на вашите последователи и клиенти. Отговорите от подобна анкета могат да ви насочат в две посоки – информационен (дигитален) продукт или физически продукт.

Ето един личен пример:

От известно време започнах да спортувам. Искам да сваля определени килограми. За да се случи това трябва да направя две неща – да тренирам и да спазвам някакъв хранителен режим. В същото време не съм много добър в готвенето, а и честно казано не ми се занимава. Ако имаше услуга, която да ми подготвя вкусна и здравословна храна бих се възползвал с удоволствие.

В статията по-долу ще се спрем на стъпките, които трябва да предприемете ако решите да се спрете на физически продукт.

(Също така можете да видите и къде да намерите продукт, който да продаваме в ebay в тази статия)

Преди да започнете да търсите продукт, който да продавате трябва да имате предвид няколко неща:

1. Продуктът, който ще продавате трябва да бъде сравнително лек и не много обемен

Това е много важен критерий, който трябва да имате предвид. Цената за доставка на евтини и обемни или тежки продукти ще ви струва много. Никой не обуча да плаща за доставка. Изберете продукт, който е едновременно лек, заема малко място и струва доста. Така ще си намалите един от най-големите разходи – този за доставка.

Това пък от своя страна ще ви даде възможността или да спечелите още като го продавате за същата цена или да намалите малко цената.

2. Продуктът не трябва да бъде чуплив

Представете си, че продавате скъп порцелан или кристални чаши, или пък огледала. За да доставите подобен продукт цял на клиента ще е необходимо да платите доста за подходяща опаковка. Естествено винаги има възможност да направите застраховка на пратката, което обаче със сигурност ще оскъпи допълнително цената за доставка. И ако продуктът се счупи, дори и да е застрахован – усещането на клиента няма е много добро. Ще отнеме време да доставите друг продукт до клиента, който вече ще бъде разочарован. А вие не искате това, нали?

Има и случаи, в които някои куриери ще започнат да ви отказват да поемат подобни пратки.

3. Изберете продукт, който да има дълъг срок на годност

Това ще ви даде възможност да поръчате по-големи бройки, което пък от своя страна, ще ви даде възможност да договаряте по-ниска цена. Разполагайки с продукт с дълъг срок на годност можете да предвиждате по-дългосрочно своята маркетингова стратегия. А и няма да останете без стока точно когато вие най-необходима.

Със сигурност не е много добра идея да продавате хранителни стоки или продукти, които изискват специални условия на съхранение. Това е добре само ако сами си доставяте продуктите и имате развита собствена дистрибуторска мрежа.

4. Ориентирайте се към продукт, който лесно можете да брандирате с вашето лого и корпоративен бранд

Ако искате да правите сериозен бизнес, е добре да помислите още в началото когато решавате какъв продукт да изберете. Едно от важните условия е той да може да бъде брандиран с вашето лого, търговска марка или знак. Клиентите със сигурност биха предпочели продукт с име и лого на него, вместо никому неизвестен продукт.

А и не на последно място този продукт може да стане символ на вашата компания. Pampers, Xerox, Jeep са подобни брандове, които са станали нарицателни за цяла продуктова категория.

5. Мислете за печалбата още при избора на продукт

Няма смисъл да започвате да продавате продукт, от който няма да печелите или ще печелите само няколко процента след като си приспаднете разходите. Най-добре е продуктът ви да може да се продавате на двойно по-висока цена от цената за неговото придобиване. Дори ако можете да намерите продукт, който да продавате на цена х3 или дори х4 още по-добре. Мислете за това още в началото.

Ако изберете да продавате тениска, която на вас ви струва 15 лв и не можете да я продавате за поне 45 лв., то тогава няма смисъл да започвате въобще с този продукт.

Все пак ще има разходи за доставка, опаковка, транспорт до клиента. Със сигурност ще имате върнати продукти, разходи за счетоводство, реклама, поддръжка и още доста други разходи.

А какво ще стане когато искате да направите промоция или отстъпка? Трябва да можете да направите 50% намаление и пак да имате сериозна печалба. Продавайки продукт на по-висока цена ще имате повече пари за реклама. А това означава, че ще се представяте по-добре от голяма част от вашите конкуренти, които само свалят цената.

За избора на продукт, който да продаваме трябва да имаме предвид и цената, ня която можем да го продадем В момента най-добре се продават продукти на стойност между 40 и 60 лв. Ако изберете продукт, който да продавате за 40 лв и сте спазили правилото за 100% печалба, това означава, че ще имате 20 лв. печалба за всяка продажба. Печалба под 10 лв на продукт на практика обезмисля целия труд, който ще положите.

В следващата статия ще споделя с вас няколко изпитани начина за това от къде да започнете да търсите и да намерите продукт, който да продавате.

За да не пропуснете следващата статия се абонирайте за безплатния информационен бюлетин на сайта и вземете безплатно копие на книгата Как да продаваме в eBay – ръководство за начинаещи.

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments