fbpx
Начало - 13 съвета как да бъдете по-ефективни

13 съвета как да бъдете по-ефективни

13-syveta-kak-da-bydem-po-efektivni
5 1 vote
Рейтинг на статията

Някой, някога беше казал „трябва да си гений за да живееш просто“ и аз съм напълно съгласен с това твърдение. Защото простотата ни отговаря на въпроса Как да бъдем по-ефективни?

Настоящото „влудяване“ и информационно претоварване е лесно да бъдеш смазан, за загубиш фокус и да бъдеш пометен от неща, които са наистина важни.

Тук са събрани 13 от най-полезни съвета, които съм срещал в блогове, книги и които се опитвам (и до голяма степен успявам) да спазвам в ежедневната си работа и които ми помагат да свърша повече работа, да бъда по-ефективен и да ми остава повече свободно време.

1. Изключи всички технологични джаджи за поне 1 час на ден

Oпитай се да се фокусираш върху наистина важните неща в работата си. Звучи лесно, но не е никак лесно. Още след 15 минути ще ти си прииска да погледнеш дали нямаш пропуснато повикване на мобилния или да погледнеш в лаптоп – дали случайно, някой не ти е изпратил супер важен мейл. Трябва да имаш дисциплина и воля да го направиш. Този 1 час може да ти бъде много полезен.

2. Първото нещо, което правиш сутрин нека да не бъде това да си провериш мейла.

Няма нещо толкова важно и спешно, което да не може да почака 20-30 минути.

3. Започни деня с упражнения.

20 минутни физически упражнения в началото на деня ще ти помогнат да се чувстваш по-бодър и жизнен през целия ден. Достатъчно е да направиш 15-20 лицеви упори, няколко клякания и 30-40 коремни преси за да се почувстваш по „жив“ и изпълнен с енергия.

4. Научи се да казваш НЕ.

Това е може би едно от най-трудните задачи за изпълнение, особено ако си от типа хора – работохолици. Няма да свърши света, ако откажеш да се нагърбиш с поредната задача или проект, чийто краен срок е бил за вчера. Придобиеш ли умението да казваш не, ще съумееш да си осигуряваш достатъчно време за важните неща.

6. Не отговаряй на мобилния всеки път когато звъни.

Създай си навик когато вършиш нещо наистина важно да изключиш звука на мобилния или още по-добре – да го изключиш напълно, като оставиш гласовата поща да поработи вместо теб. След като приключиш с наистина важните неща провери си гласова поща и отговори на важните пропуснати повиквания. Ако не отговориш веднага – хората, които са те търсили за нещо е почти сигурно, че вече сами са си разрешили проблема. Пробвай и ще видиш, че хората могат да се справят и без ти постоянно да поемаш грижите за техните проблеми.

7. Ставай по-рано с 1 час.

Веднъж създавайки си този навик ще се изумиш колко много работа може да се свърши за 1 час. През този 1 час спокойно можеш да си направиш сутрешните упражнения, можеш да помислиш за важните неща, които имаш да свършиш през деня или да прочетеш книга.

8. Ранното ставане е свързано и с ранно лягане – не стой до късно вечер.

Няма да свършиш много работа, след като вече 12 часа си работил. По-добре си легни рано, за да нямаш проблем със ставането на следващата сутрин. Това, което не си успял да свършиш вечерта ще го свършиш много по-бързо на сутринта.

9. Направи си голяма и здравословна закуска.

Закуската е най-важното хранене през деня и не бива да се пренебрегва. Не започвай с кафе и цигара, преди да си направил голяма и питателна закуска. Тя ще ти даде енергия и тонус през целия ден.

10. Спри да гледаш телевизия

Или поне се опитай да не е повече от 1 час на ден. Ако не гледаш – просто няма да ти липсва. Ако ти е скучно – по добре излез навън – виж се с приятели и спортувай. Ако не ти се излиза – чети книга. Много по-добре е от телевизията.

11. Разчисти работното си място.

Освободи се от всички излишни купчини доклади, отчети и всичко останало, което ти пречи да намериш бързо това, което търсиш.

12. Използвай on-line банкиране и плащане на сметки on-line.

По този начин няма да забравиш кога беше датата за плащане на ипотеката, тока, водата и всичко останало. Плащането на всички сметки on-line ще ти спести и време, което можеш да използваш по по-полезен начин и ще бъдем по-ефективни в управлението на всички задачи.

13. Използвай софтуер за управление на времето

Приложения като Evernote и DropBox, Google Calendar или други. Evernote ще ти помогне да записваш важните неща, които имаш да свършиш, ще се подсеща за срещи, които може да пропуснеш. С DropBox  ще имаш достъп по всяко време до важните документи, върху които работиш в момента от всяка точка в света с достъп до интернет. Google Calendar ще ти позволи да управляваш ефективно своите срещи и задачи и ще ти напомня с е-мейл или SMS за важните неща.

Прави нещата просто, вместо сложно.

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: