Начало - 13 съвета как да бъдем по-ефективни

13 съвета как да бъдем по-ефективни

13-syveta-kak-da-bydem-po-efektivni
5 1 vote
Рейтинг на статията

Някой, някога беше казал:

Трябва да си гений, за да живееш просто

Аз съм напълно съгласен с това твърдение. Защото простотата ни отговаря на въпроса Как да бъдем по-ефективни?

В настоящото „влудяване“ и информационно претоварване е лесно да бъдете смазани, да загубите фокус и да бъдете пометени от неща, които са наистина важни.

Тук са събрани 13 от най-полезните съвета, които съм срещал в блогове, книги и които се опитвам (и до голяма степен успявам) да спазвам в ежедневната си работа. Тези няколко прости съвета ми помагат да свърша повече работа, да бъда по-ефективен и да ми остава повече свободно време за семейството и за хобитата ми.

1. Изключете всички дигитални устройства за 1 час на ден

Oпитайте се да се фокусирате върху наистина важните неща в работата си. Звучи просто, но не е никак лесно. Още след 15 минути ще ви се прииска да погледнете дали нямате пропуснато повикване на мобилния или да погледнете в лаптопа – дали случайно, някой не ти е изпратил „супер важен“ имейл. Трябва да имате дисциплина и воля да го направите.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


В днешния дигитален свят, може да бъде изключително предизвикателство да оставим настрана нашите дигитални устройства, било то смартфон, лаптоп или таблет. 

Винаги сме свързани с интернет, социални медии, имейли и други онлайн разсейвания, които могат значително да повлияят на нивата ни на продуктивност. Докато технологиите правят живота ни по-достъпен и удобен, те могат да бъдат и сериозен фактор и пречка за това да бъде по-ефективни.

Изключването на всички технологични джаджи поне за един час на ден може да бъде чудесен начин за подобряване на продуктивността. Това ще се помогне и за намаляване на стреса и подобряване на общото ни физическо и психическо състояние. 

Ето няколко съвета как да бъдете по-продуктивни през това време:

 • Планирайте времето, в което ще бъдете изключени от интернет. 

Измислете и какво ще правите през това време. Направете списък със задачи или си поставете конкретна цел за тези 60 минути. Наличието на план ще ви помогне да останете фокусирани и мотивирани през това време.

 • Премахнете разсейването

Ако лесно се разсейвате, опитайте се да премахнете всички потенциални разсейващи фактори около вас. Това може да означава да намерите тихо място за работа или да поставите телефона си в безшумен режим. От съществено значение е да създадете среда, която ви позволява да останете концентрирани и продуктивни.

 • Направете си почивка

Използвайте това време, за да си починете от работа или други задължения. Правете нещо, което ви харесва, като четене на книга, разходка, медитация или просто да поседите на някоя пейка.  Почивката от работа може да ви помогне да се върнете освежени и готови да се заемете с остатъка от деня си.

2. Първото нещо, което правите сутрин нека да не бъде това да си проверите имейла.

Едно общоприето правило за управление на времето е да избягвате проверка на имейли веднага след събуждане сутрин. Ето някои причини защо това правило е важно и как да го приложите ефективно:

Едно общоприето правило за управление на времето е да избягвате проверка на имейли веднага след събуждане сутрин. Ето някои причини защо това правило е важно и как да го приложите ефективно:

 • Задава тона за деня

Ако първото нещо, което правите сутрин е да си проверите имейла си, може да зададе негативен тон за деня. Това със сигурност ще доведе до намалена продуктивност и повишени нива на стрес. Като избягват да проверяват имейли, хората могат да започнат деня си с положителна нотка и да се съсредоточат върху по-важни задачи. Започнете денят си с 10 минути физически упражнения, вместо с взиране в екрана

 • Може да е загуба на време

Проверката на имейли може да бъде значителна загуба на време, което води до намалена производителност и повишени нива на стрес. Лесно е да се увлечете в отговарянето на имейли и да загубите представа за времето. Отделете си блок от време през деня или няколко блока, в които единствената ви задача е проверка и отговаряне на имейли. Така ще сте фокусирани в точно конкретна задача и за по-кратно време, ще свършите повече работа.

 • Може да доведе до прегаряне

Постоянната проверка на имейли може да доведе до прегаряне и намалено удовлетворение от работата. Важно е да правите почивки и да се откъснете от работа, за да поддържате здравословен баланс между работа и личен живот.

3. Започнете деня с физически упражнения.

Започването на деня с физически упражнения може да бъде перфектен начин за това да бъдем по-ефективни, да подобрим производителността и ефективността си през целия ден.  

Ето пет причини, поради които тренировката сутрин е добра идея и може да ви помогне да бъдете много по-ефективни

 • Повишена енергия

Сутрешната тренировка повишава нивата на енергия и ще ви помогне да се чувствате по-будни и концентрирани. Това може да доведе до повишена продуктивност през целия ден, тъй като хората са по-способни да се концентрират върху задачите и да ги изпълняват по-ефективно.

 • Подобрено настроение

Физическите упражнения водят до освобождаване на ендорфини, които могат да подобрят настроението и да намалят нивата на стрес. Започването на деня с тренировка ще ви накара да се почувствате по-позитивни и мотивирани, което ще доведе и до повишена производителност и по-добро цялостно представяне на работата.

 • Ще подобрите съня си

Редовните упражнения могат да подобрят качеството на съня ви, което води до повишени нива на енергия и продуктивност през деня. Тренировката сутрин може да помогне за регулиране на цикъла сън-бодърстване, което води до по-добър сън през нощта и по-продуктивни дни.

 • Повишена мозъчна функция

Доказано е, че упражненията повишават мозъчната функция и когнитивните способности, като памет и учене. Започването на деня с тренировка ще ви помогне да се почувствате по-свежи. 

 • Ползи за здравето

Редовните упражнения имат множество ползи за здравето, включително намаляване на риска от хронични заболявания, намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и подсилване на имунната система.

Достатъчно е да направите 15-20 лицеви упори, няколко клякания и 30-40 коремни преси, за да се почувствате по „живи“ и изпълнен с енергия.

4. Научи се да казваш НЕ.

Това е може би едно от най-трудните задачи за изпълнение, особено ако си от типа хора – работохолици. Няма да свърши света, ако откажеш да се нагърбиш с поредната задача или проект, чийто краен срок е бил за вчера. Придобиеш ли умението да казваш не, ще съумееш да си осигуряваш достатъчно време за важните неща.

6. Не отговаряй на мобилния всеки път когато звъни.

Създай си навик когато вършиш нещо наистина важно да изключиш звука на мобилния или още по-добре – да го изключиш напълно, като оставиш гласовата поща да поработи вместо теб. След като приключиш с наистина важните неща провери си гласова поща и отговори на важните пропуснати повиквания. Ако не отговориш веднага – хората, които са те търсили за нещо е почти сигурно, че вече сами са си разрешили проблема. Пробвай и ще видиш, че хората могат да се справят и без ти постоянно да поемаш грижите за техните проблеми.

7. Ставай по-рано с 1 час.

Веднъж създавайки си този навик ще се изумиш колко много работа може да се свърши за 1 час. През този 1 час спокойно можеш да си направиш сутрешните упражнения, можеш да помислиш за важните неща, които имаш да свършиш през деня или да прочетеш книга.

8. Ранното ставане е свързано и с ранно лягане – не стой до късно вечер.

Няма да свършиш много работа, след като вече 12 часа си работил. По-добре си легни рано, за да нямаш проблем със ставането на следващата сутрин. Това, което не си успял да свършиш вечерта ще го свършиш много по-бързо на сутринта.

9. Направи си голяма и здравословна закуска.

Закуската е най-важното хранене през деня и не бива да се пренебрегва. Не започвай с кафе и цигара, преди да си направил голяма и питателна закуска. Тя ще ти даде енергия и тонус през целия ден.

10. Спри да гледаш телевизия

Или поне се опитай да не е повече от 1 час на ден. Ако не гледаш – просто няма да ти липсва. Ако ти е скучно – по добре излез навън – виж се с приятели и спортувай. Ако не ти се излиза – чети книга. Много по-добре е от телевизията.

11. Разчисти работното си място.

Освободи се от всички излишни купчини доклади, отчети и всичко останало, което ти пречи да намериш бързо това, което търсиш.

12. Използвай on-line банкиране и плащане на сметки on-line.

По този начин няма да забравиш кога беше датата за плащане на ипотеката, тока, водата и всичко останало. Плащането на всички сметки on-line ще ти спести и време, което можеш да използваш по по-полезен начин и ще бъдем по-ефективни в управлението на всички задачи.

13. Използвай софтуер за управление на времето

Приложения като Evernote и DropBox, Google Calendar или други. Evernote ще ти помогне да записваш важните неща, които имаш да свършиш, ще се подсеща за срещи, които може да пропуснеш. С DropBox  ще имаш достъп по всяко време до важните документи, върху които работиш в момента от всяка точка в света с достъп до интернет. Google Calendar ще ти позволи да управляваш ефективно своите срещи и задачи и ще ти напомня с е-мейл или SMS за важните неща.

Прави нещата просто, вместо сложно.

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: