15% отстъпка за всички тениски с код dimitkoster2018

7 съвета за спестяване на излишни разходи

1. Седмично меню – ако планирате с какво ще се храните през седмицата и си подготвите списък с покупките, който да отговаря на менюто, по-трудно ще се поддадете на импулсивно прахосничество, докато сте в супермаркета. Магазините съвсем целенасочено са организирани по определен начин – минавате през различни изкушения докато пазарувате основните продукти. Затова предварително решете какво ще купите и се придържайте към списъка. И все пак ако се наложи да се отбиете в магазина за нещо, което сте забравили да вземете през седмицата, винаги използвайте кошница. Иначе е винаги по-лесно да започнете да товарите допълнителни и ненужни покупки в кошницата.

2. Пазарувайте в магазини на едро – друг начин да намалите раходите си е като пазарувате в магазини на едро (МЕТРО). Цените са по-ниски и по-лесно ще се придържате към списъка си. Заслужава си, особено за продукти, които могат да се съхраняват по-дълго време като перилни и почистващи препарати, но все пак е необходимо място, където да си съхранявате. Ако нямате място за съхранение или искате да си купите малотрайни хранителни продукти – комбинирайте се с приятели или роднини. За справка при покупка на перилни и козметични продукти в МЕТРО оставих 101 лв. Направих си труда да сравня цените с тези във Фантастико (от където обикновено пазарувам) и се оказа, че за същите продукти във Фантастико щях да оставя 127 лв., т.е. спестих 20% от сумата, което се равнява на месечната ми такса за интернет.

3. Разпродажби – много супермаркети, макар и да не го признават, правят намаления на хранителните си продукти на редовни интервали. Това се отнася с пълна сила и за магазините за дрехи. Пример в това отношение са магазините Andrews / Fashion Studio Ltd, където отстъпките стигат до 70%. Почти същото е и положението с повечето водещи марки.
След като установите каква е схемата, никога няма да ви се налага да си купувате тези продукти на стандартна цена.

4. Използвайте карти за лоялни клиенти – сделките с тях не са толкова изгодни, за да повлияят на избора ви, но ако така или иначе пазарувате в някой конкретен магазин, все пак се възполвайте от картата за лоялни клиенти или предложенията, свързани с нея. Пример в това отношение са Shell, Billa, Пикадили, където в зависимост от сумата, за която пазарувате получавате определени точки, които в последствие можете да размените за продукти или остъпка от цената.

5. Намалете енергийното потребление – ще плащате по-малко, а и ще помогнете в борбата с глобалното затопляне. Съществуват множество идеи как да спестите енергия. Сред тях са предложенията да наалите централното си отопление с 1 градус, (Ако се отоплявате с климатик) – така ще спестите около 100 лв. на година. Също така можете да използвате нощна енергия, която е два пъти по-евтина. И не забравяйте като излизате от вкъщи да изключите компютъра.

6. Намалете сметки си за мобилен телефон, кабелна телевизия и интернет – ако избетере неподходящ абонаментен за тези услуги, може да си хвърляте парите на вятъра. Много кабелни интернет оператори предлагат пакетни услуги, за които се плаща по-малко, в сравнение с това ако ги използвате поотделно. Също така има различни промоциионални условия при предплащане на определен брой месечни абонаменти. При използването на мобилен телефон внимавайте за информационни SMS абонаменти, за които плащате за входящи SMS.

7. Не теглете пари в брой от кредитната си карта – това излиза доста солено. Таксите за използванена банкомат на друга банка също са по-високи, като могат да достигнат 5% от сумата. Лихвата, начислявана върху изтеглените средства, също е по-висока от тази при покупка.

Коментирай

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu