7 работещи съвети за спестяване на излишни разходи

Съвети за спестяване на излишни разходи

0 0 votes
Рейтинг на статията

Защо е важно да следваме някакви съвети за спестяване

Парите никога не стигат. Или поне не за всичко, за което ни се иска, нали? И при мен нещата са същите.

Преди няколко години, когато не бях женен и нямах дете, харчех всичко, което изкарам. Често оставах с 10-20 лв. до заплата и нямах търпение да я получа.

Имаше и месеци, в които дори харчех повече отколкото печелих. Как? Ами имах кредитна карта, която използвах доста активно. И в края на месеца, когато получех заплата, първото нещо беше за върна сумата по кредитната карта плюс лихвата.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


В един момент се оказа, че имам кредитна карта със задължения по нея, имах потребителски кредит за автомобил, имах и ипотечен кредит. Но заплатата и доходът ми не растеше с темповете, с които разтяха задълженията ми, а напротив.

Имаше два възможни изхода – да се включа във всеообщата симфония „Съсипаха я тази държава“ или да се помисля какво мога да направя. Реших да запретна ръкави и да се опитам да изляза от тази ситуация.

Така попаднах на много съвети за спестяване и искам да споделя част от тях, които работят най-добре за мен.

Съвети за спестяване и План за действие

Седмично меню

Ако започнете да планирате с какво ще се храните през седмицата и си подготвите списък с покупките, който да отговаря на менюто, по-трудно ще се поддадете на импулсивно прахосничество, докато сте в супермаркета.

Магазините съвсем целенасочено са организирани по определен начин (вижте книгата Защо купуваме).

Защо купуваме? Науката за пазаруването

Можете да купите книгата от Ozone.bg с 10% остъпка използвайки код: dimitkoster

Mинавате през различни изкушения, докато пазарувате основните продукти. Затова, предварително решете какво ще купите и се придържайте към списъка.

И все пак ако се наложи да се отбиете в магазина за нещо, което сте забравили да вземете през седмицата, винаги използвайте кошница.

Иначе е винаги по-лесно да започнете да товарите допълнителни и ненужни покупки в кошницата.

Пазарувайте в магазини на едро 

Големите магазин са друг начин да намалите раходите си. Например като пазарувате в магазини на едро (МЕТРО). Цените са по-ниски и по-лесно ще се придържате към списъка си.

Заслужава си, особено за продукти, които могат да се съхраняват по-дълго време като перилни и почистващи препарати. Все пак е необходимо място, където да си съхранявате. Ако нямате място за съхранение или искате да си купите малотрайни хранителни продукти – комбинирайте се с приятели или роднини.

За справка при покупка на перилни и козметични продукти в МЕТРО оставих 101 лв. Направих си труда да сравня цените с тези във Фантастико (от където обикновено пазарувам) и се оказа, че за същите продукти във Фантастико щях да оставя 127 лв. Това малко действие ми спести 20% от сумата, което се равнява на месечната ми такса за интернет.

Разпродажби

Много супермаркети, макар и да не го признават, правят намаления на хранителните си продукти на редовни интервали. Това се отнася с пълна сила и за магазините за дрехи.

Пример в това отношение са магазините Andrews / Fashion Studio Ltd, където отстъпките стигат до 70%. Почти същото е и положението с повечето водещи марки.

След като установите каква е схемата, никога няма да ви се налага да си купувате тези продукти на стандартна цена.

Използвайте карти за лоялни клиенти

Сделките с тях не са толкова изгодни, за да повлияят на избора ви. Ако обаче така или иначе пазарувате в някой конкретен магазин, все пак се възполвайте от картата за лоялни клиенти или предложенията, свързани с нея.

Пример в това отношение са Shell, Billa, където в зависимост от сумата, за която пазарувате получавате определени точки. Тези точки в последствие можете да размените за продукти или остъпка от цената.

Намалете енергийното потребление

Ще плащате по-малко, а и ще помогнете в борбата с глобалното затопляне. Съществуват множество идеи как да спестите енергия.

Сред тях са предложенията да намалите централното си отопление (климатик) с 1 градус. Така ще спестите около 100 лв. на година. Също така можете да използвате нощна енергия, която е два пъти по-евтина. И не забравяйте като излизате от вкъщи да изключите компютъра.

Намалете сметки си за мобилен телефон, кабелна телевизия и интернет

Сигурен съм, че сте чували това и преди. И това не е случайно. В момента има стотици възможности за комуникация, които са реална алтернатива на стандартните услуги.

Ако избетере неподходящ абонаментен за тези услуги, може да си хвърляте парите на вятъра. Много кабелни интернет оператори предлагат пакетни услуги, за които се плаща по-малко, в сравнение с това ако ги използвате поотделно.

Също така има различни промоциионални условия при предплащане на определен брой месечни абонаменти. При използването на мобилен телефон внимавайте за информационни SMS абонаменти, за които плащате за входящи SMS.

Не теглете пари в брой от кредитната си карта

Това излиза доста солено. Таксите за използванена банкомат на друга банка също са по-високи, като могат да достигнат 5% от сумата. Лихвата, начислявана върху изтеглените средства, също е по-висока от тази при покупка.

Като цяло е добре да се стремите да минимизирате банковите си такси.

Ако още не сте видяли статията за това как да спестите от банкови такси можете да я прочетете тук

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments