| |

Cash back сайтове

5 1 vote
Рейтинг на статията

Cash Back?! WTF?

Сигурно ви е познат терминът кеш бек (cash back). Според investopedia терминът се използва в два основни случая.

Първият е в който пазарувате в магазин и плащате с карта, можете да поискате от търговеца да ви даде и някаква сума в брой, която се добавя като транзакцията, която правите. В този случай вие използвате ПОС терминала за плащане като АТМ (банкомат) и получавате пари в брой от вашата сметка. Подобна услуга Visa Cash back в момента се предлага от ПИБ.

Вторият случай е този, при който правите покупка, а търговецът или издателят на картата ви връщат % от похарчената сума. Тази сума се натрупва във вашата сметка и след определен период или сума можете да си изтеглите парите в кеш или да я използвате за бъдещи покупки. Преди 2-3 години такава услуга предлагаха Алфа банк и Карфур (10%). Към момента ОББ и Transcard имат подобна услуга с картите, които предлагат.

Cash back сайтове 

Освен изброените по-горе примери има и една друга, доста голяма категория,  cash back услуги. Това са сайтовете предлагащи cash back, базиран на вторият принцип. Това означава, че ако пазарувате онлайн те ви връщат процент от направените от вас покупки. 
У нас този вид услуга не е много популярен, но вярвам, че предстои да се развие с развитието на електронната търговия като цяло.

Cash back сайтовете са доста популярни в САЩ и Англия и могат да спестят сериозни суми, на своите потребители. Тяхната атрактивност се дължи на това, че можете да използвате много отстъпки, които се събират на едно място. Така можете да пазарувате в ebay или amazon, в онлайн магазините за дрехи или техника. Така от всяка покупка получавате малък процент обратно във вашият акаунт, която можете да изтеглите.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


За да се възползвате от тези отстъпки трябв да посете cash back сайта, в който сте се регистрирали и от там да изберете предпочитаният от вас онлайн магазин. След като направите покупката до няколко дни ще видите върнатата сума в сметката ви.

Защо cash back сайтовете ви дават отстъпка?

Може би се чудите защо тези сайтове ви дават отстъпка и какво печелят те от това. Всъщност отговорът е много прост. Те също печелят от вашите поръчки. Cash back сайтовете сключват договор с различни онлайн търговци като получават комисионна за всеки препратен към тях клиент (т.нар. affiliate). От своя страна собсвениците на cash back сайтовете ви връщат тази комисионна под формата на кеш, като задържат малка част за себе си. Обикновено те задържат между 1 и 5% и това е тяхната печалба.

Ето и един пример: Сайтът BeFrugal се е договорил с Amazon за 8% комисионна за всеки изпратен клиент. Ако вие си купите продукт за $100, Amazon ще даде 8% ($8) на BeFrugal. От своя страна BeFrugal ще ви върне на вас 6% ($6) като ще задържи 2% ($2) за себе си.

В този случай и вие печелите и сайтът печели. Използвайте сайтът вие можете да трупате отстъпки от различни магазини, което ще ви помогне по-бързо да достигнете определена сума, която да ви бъде изплатена обратно. Много по-бързо отколкото ако събирате отстъпки само от един или няколко сайта.

Ето няколко сайта от които можете да се възползвате при пазаруване онлайн и които ще ви върнат част от похарчените от вас пари:

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments