Какво не ви казва НАП за данъчни облекчения?

5 1 vote
Рейтинг на статията

Данъчни облекчения

Според действащото законодателство всяко физическо лице, което през изминалата година е имало доходи, поглежащи на облагане с данък трябва да подаде данъчна декларация. Това са всички, които са:

[quote]
  • получили доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец;
  • иска да ползва данъчни облекчения;
  • лице, което е плащало патентен данък;
  • е дало или получило заем/и от други граждани или дружества в размер на общо над 10 000 лв. или има непогасени остатъци общо над 40 000 лв. от дадени или получени заеми през годината или през предходните пет години;
  • притежава акции и дялови участия в дружества и недвижима собственост в чужбина; е придобило доходи от източник в чужбина, подлежащи на облагане с окончателен данък. [/quote]

Тук трябва да се обърне внимание на втората подточка – Лице, което иска да ползва данъчни облекчения. От НАП са публикували инфомацията на началната страница на сайта си, но малко хора знаят какви точно облекчения могат да използват и как точно да ги използват.

Какви данъчни облекчения мога да използвам?


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Ето и данъчните облекчения, които можете да изпозлвате като физическо лице:

1. Данъчно облекчение за хора с намалена работоспособност

За да се възползвате от това облекчение трябва да имате 50% или повече намалена трудоспособност, като сумата, с която могат да намалят своята данъчна основа е 7920 лв., т.е. ще платят с 792 лв. по-малко.

2. Данъчно облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане

В това число влизат допълнителни доброволни вностки за осигуряване или застраховка Живот. По тази точка можете да се възпозлвате до 10% от годишната данъчна основа за внесените през годината вноски застраховка Живот. Ако месечната ви вноска е 100 лв., това означава, че можете да намалите годишната си данъчна основа с 1200 лв. или ще платите 120 лв. по-малко данък.

3. Данъчно облекчение за млади семейства

С този вид данъчно облекчение можете да си намалите данъчната основа с направените лихвни плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. За да се въпозвате от това данъчно облекчение трябва да отговаряте на няколко условия:

  • Да имате сключен граждански брак
  • Жилището да е единствено за семейството
  • Един от членовете да не е навършил 35 години към датата на сключване на договора
  • Както и другият член да попълни декларация, че не се е възползват от това данъчно облекчение в същата година

Важно е да се знае, че това облекчение се изполва за първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит.

За последното данъчно облекчение освен да отговаряте на посочените условия трябва да вземете и бележка от банката, която ви е отпуснала кредита за ви издаде служебна бележка за лихвите, които сте платили. Различните банки имат различни цени за издаване на подобна бележка, но са от порядъка на 15-30 лв.

4. Данъчни облекчения за дарения

Можете да се възползвате от 5% или 15%, като този процент зависи от статута на лицето на което правите дарение. Важно е да се знае, че общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65 на сто от сумата от годишните данъчни основи. Към годишната данъчна декларация се прилагат копия на документи, удостоверяващи статута на лицето и че предметът на дарението е получен.

5. Данъчно облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране

Сумата от годишните данъчни основи се намалява с внесените през годината за сметка на лицето осигурителни вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране по реда на чл. 9а от КСО. Към годишната данъчна декларация се прилагат копия на документите, удостоверяващи направените вноски

За допълнителна информация може да посетите страницата на НАП.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments