finansovi-celi

5 лесни начина да постигнете вашите финансови цели

0 0 votes
Рейтинг на статията

Всички имаме някакви мечти свързани с парите. Някои искат да изплатят кредитите си, други искат да се „пенсионират“ млади и богати, някой друг пък може да иска да си купи къщата на мечтите му или пък да осигури добро обучение на децата си в престижен университет в чужбина. Ако попитате 100 човека какво биха направили ако имат 1 000 000 лв. ще получите много и различни отговори

Къде да инвестирам 10 000 лв.

Все пак  почти всеки мечтае да бъде финансово независим. Разбира се има една част от хората, които не се интересуват от пари, но по-голямата част от населението не е от тях.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Трудната част е да превърнете мечтите във конкретни финансови цели, които да следвате. Да вземете една мечта и да я превърнете в цел, с конкретни срокове и план  за постигането й е ужасно трудно. Не е лесно за никого, дори и за хора, които са свикнали да си поставят цели и да ги постигат.

Независимо каква е вашата цел, която сте си поставили има няколко неща, които ако бъдат спазвани, ще увеличат драстично шансовете ви за постигане на целта.

Създайте детайлен, но гъвкав план

Опишете точно как ще преминете от положението, в което се намирате към това в което искате да бъдете.

За какъв период от време искате да постигнете тази цел? Както трябва да правите всяка година за да постигнете поставената си цел? Или пък трябва да направите нещо по-често, например всеки месец.

Планът ви за постигане на поставените цели трябва да включва ясни и точни отговори на тези въпроси.

В същото време трябва да си оставите възможност за промяна на плана, трябва да бъдете гъвкави, тъй като никога не знаете какво точно ще ви задържи да изпълните плановете си. Естествено, важни промени в живота ви, могат да преобърнат финансовите ви цели, но всъщност много от целите няма да повлияят съществено на начина ви на живот.

Поставете си реални очаквания за постигане на вашите финансови цели

Как да направите плана за постигане на финансови цели гъвкав?

Най-добрият начин за да направите плана е да сте сигурни, че този план за постигане на финансови цели отговаря на реалността. Твърде често хората си поставят като цел да спестят сума, която просто не могат  да изпълнят. Ако сте от хората, които просто изкарват от заплата до заплата и дори понякога не им достигат парите трябва да си поставят първата и най-важна цел – да се освободят от кредитите и задълженията си.

И още по-важно, каквото и да се случва – да не теглят  нов кредит. Не е много реалистично да си  поставите цел за 1 година да се освободите от всичките си кредити и да започнете да спестявате, нали?

Вместо това, погледнете реалистично на ситуацията. Ако сте си постави цел да си изплатите кредитите за 5 години, можете ли да спестявате 1 / 60 от тази сума всеки месец? Ако тази сума е непостижима за следващите няколко месеца, най-вероятно тя ще остане такава и до края на срокът, който сте си поставили.

Определете междинни точки за постигане на поставените финансови цели

Всъщност, фокусирайки се върху краткосрочни цели, вие ще бъдете много по уверени и сигурни в постигането на конкретни финансови цели и за по-дълъг период.

Да приемем, че вашата цел е да спестите 10 000 лв. за да започнете малък бизнес. За да бъдат целите ви по-лесно достижими е необходимо да ги разделите на няколко по-малки цели. Да приемем, че целта ви е да спестите 10 000 лв. тази година. Първо трябва да спестите 800 лв. за месеца, а за да направите това трябва да спестите 175 лв. на седмица.

Направете спестяването автоматично

След като вече сте разбили целта си на по-малки стъпки е добре на автоматизирате процеса по спестяване на тези малки стъпки. Открийте си спестовен план или сметка, в който автоматично да се превежда сумата, която сте определили за месеца или седмицата. 

Правейки това действие, вие изпълнявате две цели.

Първо, ще бъдете сигурни, че се движите целеустремено към целта, която сте си поставили, без да се налага да предприемате активно други действия.

Второ, ще се поставите в положение, в което ще трябва да се справяте с по-малка сума пари на месец и няма да се чудите как да отделите тази сума за спестяване. Освен това по този начин ще започнете да плащате първо на себе си.

Скрийте парите от себе си

Не буквално, но наистина трябва да скриете парите от самите вас. Направете колкото се може по-трудно да ги изтеглите, ако ви хрумне нещо на момента. Не се улеснявайте с електронно банкиране или денонощен достъп до сметката ви. Така ще имате възможността да се изкушите по-лесно за непредвидени импулсивни покупки. Най-добре е да направите възможно тегленето само лично в клон на банка. Или пък сложете нисък лимит за теглене.

Предприемайки всички стъпки изброени по-горе ще направите спестяването по-лесно отколкото сте очаквали и ще се доближите до постигането на финансовите си цели

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan Moshekov

Прочетох всичко, което ми изпратихте по имейл…Можете да ми помогнете, като ми кажете добри сайтове за платени анкети – български и чуждестранни. Аз знам някои ,но срещам затруднения – било с това че не се отнасят за България, било с това че спират изпращането на анкети и т.н.
С уважение – Иван Мошеков