дигитални изобретения

13-те най-значими дигитални изобретения

0 0 votes
Рейтинг на статията

13 дигитални изобретения, които промениха животът ни

През последните няколко години светът, в който живеем се промени изключително много. Случиха се много неща, които доведоха до дигитализация на нашето ежедневие. Има изключително много дигитални изобретения, без които не можем да си предствим нашето ежедневие.

Дигиталните джаджи вече не са само играчки за напреднали, а навлязоха в живота на почти всеки жител и все повече ни заобикалят. Облачни услуги, умни телефони, умни телевизори, роботи с изкуствен интелект. Домашни помощници, дори автомобили без шофьори…. До къде ще стигнем?

Нека хвърлим един поглед на това какво се случи през последните години и как се развиват дигиталните изобретения.

1969: Началото на интернет


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


С цел да бъдат свързани няколко университета с цел обмяна на информация, ARPA (Advanced Research Project Agency) създава APRANET, което създава основата за развитието на интернет, такъв, какъвто го познаваме днес. Това всъщност не е точно интернет, но е много близо до идеята, която се развива в последствие. Една от историите разказва, че целта на този проект е да се разменя информация по време на Студената война между учени разработващи секретната ядрена програма на САЩ.

1971: Първият email

През 1971 година е изпратено съобщение от Рей Томлинсън до неговите колеги за да ги информира, че е открил начин за изпращане на новини чрез мрежа като добавя знака @ и името на хоста на компютъра, който трябва да го получи. В Германия първият имейл е получен на 3 август 1984 година на адрес: rotert@germany

1983: Появява се мобилния телефон

През далечната 1983 Моторола пуска първият комерсиален клетъчен телефон на цена почти $4000 и с възможност за разговор само 1 час. Това е моделът Motorola DynaTAC 8000X

1989: Изобретяването на MP3

Карлхайнц Брандербургер завършва защитата на своята докторска дисертация „Компресиране на дигитална музика“, която е започнал 7 години по-рано – през 1982 г. След поредица проучвания и опити официално се ражда началото на нова музикална индустрия – MP3.

1994/95: Създаден е Yahoo

Дейвид Фило и Джери Янг работят по проект за навигация в интенет. Те се опитват да направят уеб каталог на всички сайтове – един вид телефонен указател за интернет, който расте изключително бързо. Така те започват да категоризират сайтовете. Така се създава крайъгълния камък за раждането на едно от най-успешните имена в интернет – Yahoo.

1994: Продаден е първият банер за реклама в интернет

HotWired е първата компания, която предлага продажба на банерна реклама в по-големи мащаби. Едни от първите клиенти са AT&T и Zima. Клик рейта спрямо общият брой импресии е бил 30%. Днес се смята за огромен успех, ако се привлекат 1% кликове към дадена реклама.

1998: Двама колежани променят музикалната индустрия

През 1998 година е създаден Napster, чрез който музиката става достъпна до всеки. Шон Паркър създава Napster когато е само на 19 години. След заведени дела от множество звукозаписни компании услугата за свялане на песни е спряна.

Нова ера на дигитални изобретения

1998: Google

Google.com стартира своята тестова версия и е първата истинска тъсачка за информация в интернет. Само една година след основаването си Google извършва търсене сред 25 милиона страници и се превръща в световен лидер сред търсачките с 80% от всички направени търсения.

2000: Никой не може да спре споделянето на файлове

Napster е унищожен от съдебни битки и е заплашен за заплати милиони долара на големите звукозаписни компании. На негово място обаче идва сайтовете peer-2-peer като Gnutella, eDonkey2000, Kazaa и Morpheus, благодарение на които могат да се споделят всякакъв вид файлове – музика, филми, електронни книги, софтуер.

2003: Skype прави революция в телекомуникациите

Skype е Voice-over-IP софтуер, който позволява осъществяването на гласови и видео разговори чрез интернет, Beta версията е обявена през 2003. С излизането си на пазара Skype привлича милиони потребители освен поради уникалната за времето си услуги и поради факта, че е напълно безплатен. Стига се до там, че изяжда голяма част от клиентите на мобилните оператори, които са принудени (някой от тях) да забранят използването на Skype.

2005: Видеото придобива нови измерения с YouTube

Чад Хърли, Стийв Чен и Жауед Карим създават интернет портала YouTube, в който всеки може да качи безплатно видео, което е заснел. Никога преди YouTube не е било по-лесно да споделиш видео със своите познати и с целия свят. В момента YouTube е собственост на Google и е един от най-посещаваните сайтове.

2006: Facebook отваря врати

От създаването си през 2004 до септември 2006 Facebook е достъпен само за  американски ученици, студенти и служители на няколко компании. След 2006 всеки може да се регистрира. Светът става едно голямо село, в което всеки може да види какво прави другия, стига да му е „приятел“

2007: iPhone

На 29.06.2007 първият iPhone е пуснат на американския пазар. Какво е iPhone и какво следва след него всички знаят отлично. Компанията от Купертино, Калифорния променя изцяло телекомуникационния бизнес и създава изцяло нова категория в smart телефони и тези със сензорен екран. Apple пуска на пазара още високотехнологични продукти, но iPhone променя начина на водене на комуникация.

Кои за вас са най-значимите открития. Изберете до 3 от посочените или напишете вашето предложение, ако ние сме го пропуснали

[polldaddy poll=6735905]

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments