iOS7 за iPhone 4 – нова визия или нещо революционно

0 0 votes
Рейтинг на статията

18.09.2013 от Apple пуснаха официално новата си операционната си система iOS7. Само няколко дни след като пуснаха и официално продажбите на iPhone 5S и iPhone 5C. Всъщност това е тенденция, която се запазва в компанията от Купертино – след като пуснат нов модел да обновят и операционната система. Има ли обаче нещо революционно в операционната система, с което Apple да изпъкнат пред конкурентите си или просто са направили фейс лифтинг на добре познатата и работеща операционна система.

Какво ново има в iOS 7?

iOS7 представи някои изцяло нови функции като Control Center, AirDrop и подобрена версия на multitasking.

  1. Control Center

Control Center iOS7
Control Center iOS7
  • Да възможност за бърз достъп до промяна на режима от Online към AirPlane
  • Бърз достъп до Wi-fi мрежа и bluetooth, Do not disturb режим и заключване на екрана да не се върти
  • Управление на контраста на дисплея
  • Контрол на музиката и избор на песни
  • Бърз достъп до фенерче, настройване на аларма, калкулатор и камера

🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Всичко това се задейства с приплъзване на пръста от долу нагоре по екрана дори и при заключен екран. Това прави наистина достигането до изброените функции доста по-бързо от преди, но нищо революционно за сега.

2. Touch ID

Данните от сензора се записват в криптиран вид в специален слой на Apple A7 чипа, чийто ограничен достъп не позволява по никакъв начин те да се “ъплоудват” на Apple сървърите, в iCloud или където и да е. Дори вие нямате достъп до тях.  Ако по лошо стечение на обстоятелствата, телефонът ви, заедно със запазения ви пръстов отпечатък, достигне до злонамерен хакер, то последният ще има само 48 часа, за да дешифрира информацията, което според Apple граничи с невъзможното (невъзможни неща в това отношение няма). Същевременно, ако в продължение на две денонощия не отключвате телефона, използвайки отпечатъка си, данните за него се изтриват. Същото се случва и при рестартиране на устройството.

Задължително, заедно с биометричната защита, трябва да зададете и нормална парола, като това се прави в случай, че нараните пръста си и сензорът не го разпознае, например. 

3. Filters

Това е функция, при която след като направите снимка можете да изберете измежду няколко различни филтъра, с които да обработите снимката. Лично за мен това е напълно безполезно, но може би има хора, които искат да сложат някакъв филтър на направените от тях снимки.

4. Years, Collections и Moments

Тази опция ви групира снимките по няколко различни критерии, базирани на времето или датата на заснемане на снимка или видео, както и групиране по местоположение. Сравнително удобно е, защото можете да си спомните местата, на които сте направили видео или снимка. Удобно, не революционно.

5. AirDrop

Позволява ви да изпратите снимка на някой от контактите ви чрез sms, email или просто ако е до вас да му го прехвърлите безжично. Естествено и той трябва да има iPhone с инсталирана iOS7. Хубавото, е че прехвърлянето на данните е криптирано, но едва ли болшинството от потребители имат да прехвърлят чак толкова секретни данни. 

6. Safari 

Промяна във визуализацията на отворените прозорци?!!??

7. Multitasking

Промяна във визуализацията на отворените в момента приложения. Показва до три приложения в един прозорец както и по-голяма част от отвореното приложение. Интересно.

8. Изцяло нов дизайн

Това може би е единствената революционна промяна. Но не за бранша, а за самата компания. От създаването на първия си iPhone не беше променян дизайна на операционната система. Запазват се заоблените форми като квадратите и правоъгълниците със заоблени ъгли (нещо, за което от Apple дори искаха и да патентоват). Промяната е, че вече има и доста кръгове в дизайна като например клавиатурата за телефонни повиквания

iOS 7 - клавиатура
iOS 7 – клавиатура

Всички икони и текстове за доста по-изчистени, което на мен лично ми харесва. Особени ми харесва промяна във външния вид на календара.

В заключение:

От Apple отново са направили добре изглеждащ дизайн, много user friendly. Дизайна следва тенденциите в бранша – изчистени линии, без излишна натруфеност. Нещо, в което Apple са доказано добри.

Честно казано очакванията бяха доста по-големи и имайки предвид реномето на компанията създадена от Стийв Джобс – компания, която диктува модата, очаквах да има нещо наистина ново и различно.

Споделете и вашето мнение за iOS 7 в коментар под статията. Какво ви харесва и какво не ви харесва? Както и какво може би сте очаквали да има.

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments