finansovi-celi

Финансови цели за всяка възраст

5 1 vote
Рейтинг на статията

Много от нас са чували, че поставянето на финансови цели е важно. Те трябва да бъдат измерими, с конкретен срок и такива, че да ни помогнат да стигнем до друга – по-голяма цел. Ефективно поставените цели не само ни помагат да ги стигнм до желаните постижения, но и ни показват пътя, по който да го направим.

„Искам да спестя някой лев“ не е толкова ефективно като поставянето на конкретна цел, която звучи така: Следващите 12 месеца ще отделям по 50 лв. за захранването на авариен фонд, с който да разполагам в случай на спешна нужда от пари. Или пък: Ще отделям по 5% от всяка заплата до декември, като сумата ще използвам за пътуване до Виена по време на Коледа. Има разлика, нали? В първия случай просто си пожелаваме нещо, което бихме искали. Във втория и третия пример посочваме КАК и КОГА ще го направим.

Естествено, личните финансови цели са именно такива – лични, и те могат да зависят от вашите собствени приоритети и индивидуални предпочитания. Но съща така целите се променят много в зависимост и от това на каква възраст сте. Семейното положение също оказва сериозно влияние на финансовите приоритети.

По-долу са посочени някои по-общи финансови цели, които си струва да обмислите, в зависимост от това на каква възраст сте.

Финансови цели за 20 годишни

Никога не е твърде рано да започнете да изграждате финансовата си основа. Ако сте на 20 години сега е точното време да започнете да се настройвате за краткосрочно и дългосрочно бъдеще.

Бъдете финансово независими


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Добро начало е да си намерите работа и да започнете да печелите свои собствени пари. Покривайте сами разходите, които имате – сметка за телефон, интернет, застраховка, изплащане на колата. Дори и все още да живеете при родители си, започнете да плащате част от сметките. Това ще ви подготви за следващите години, когато наистина ще трябва да се справяте сами.

Създайте авариен фонд

Какво е авариент фонд и защо трябва да имате такъв, можете да прочетете статията Авариен фонд – защо има финансов смисъл. Започнете да спестяват част от всяка заплата или плащане, което получавате. Отделяйте тази сума в специално създадена сметка за вашия авариен фонд. Достатъчно е да съберете сума покриваща месечните ви разходи за 3 месеца.

Създайте своя песионен фонд

Какъв пенсионен фонд? Аз съм на 20 години. Да, знам, че звучи твърде рано, но не е. Ако започнете да мислите за своя пенсионен фонд докато сте на 20 години, ще имате възможността да много рано и бързо пенсиониране. Дори преди да сте навършили 40 години. Изберете взаимен фонд, ETF или друга по-агресивна инвестиция и отделяйте 10-15% от месечните си доходи за тази цел.

Създайте си бюджет и се придържайте към него

В статията Как да изготвим месечен бюджет за приходите и разходите обясняваме какви са стъпките, които трябва да предприемете и защо е важно да имате месечен бюджет. Започнете от рано да създавате своя месечен бюджет и това ще ви помогне да проследявате разходите си. Вече има достатъчно много приложения за това, но можете да използвате Еxcel или дори тетрадка. Важноо е да знаете с колко пари разполагате всеки месец и да се опитвате да не харчите повече от това.

Финансови цели по време на 30те ви години

Добре свършената работа и постигнати финансови цели, докато сте между 20 и 30 години, ще ви дадат един добър старт, след като станете на 30.

Спестявайте за важните цели в живота ви

Около своите 30 години много хора се женят, имат деца, следват дипломи, купуват първия си дом и т. н. Всяка от тези цели трябва да се превърне в позиция в плана ви за спестявания. Можете да спестявате за няколко цели наведнъж или пък за тази, която е най-близо до настоящият ви момент.

Увеличете своя авариен фонд

Ако вече имате семейство, най-вероятно и разходите ви са се увеличили. Добре е да помислите за авариен фонд, който да покрива между 6 и 12 месеца разходите ви в случай на непредвидена ситуация.

Изплатете всички кредити освен ипотеката

В своите 30 години хората започват да теглят кредити – за по-хубава кола, за ремонт на апартамента, за по-хубава (разбирай по-скъпа) почивка. Добре е докато все още сте на 30 години да се постараете за покриете всички кредити, които имате. Оставете само този, който е за жилището ви, ако имате такъв и не можете безболезнено да го покриете.

Започнете да инвестирате

Инвестирането е добре да започне още докато сте на 20 години. Така ще имате възможност да се възползвате максимално от силата на сложната лихва. Но ако не сте го направили до сега, то вече е напълно задължително. Изберете актив или кошница от активи, които биха могли да ви носят 10-20% доходност на година. Това са по-рискови активи, но имайки предвид възрастта ви – можете да си го позволите.

Ето няколко идеи за инвестиране на 10 000 лева

Финансови планове по време на 40 годишната ви възраст

Вече сте в среда на живота си и имате нужда от нови финансови цели. Никой, не иска да мисли за времето, когато няма да го има на този свят. Поне това не е широко разпространена практика в нашите географски ширини.

Напишете завещание

Време е да започнете да мислите за вашите активи, по-конкретно какво ще се случи с тях в случай на смъртта ви. С помощта на адвокат е добре да напишете завещание (ако не сте го направили). Да определите кой от вашите наследници какво ще получи. Кой ще бъде бенефициент и ще получи обещение от вашата застраховка живот и други.

Финансови цели за образование на децата

Годините си минават. Децата растат и скоро ще кажат, че искат да учат в друг град или друга държава. Подготвени ли сте за това? Ако не сте – поставете си финансова цел, свързана с осигуряването на финансиране за образованието на децата ви. Не чакайте това да се случи и тогава да му мислите. Когато голямата ми дъщеря е бъде студентка, аз ще бъде на 52 години, а когато и малката стигне до тази възраст ще бъда на 57 години. На тази възраст ще ми бъде трудно да взема кредит, за да ги изпратя да учат в добър университет.

Финансови цели след 50те ви години

Пенсионирато чука на вратата, но все още имате 10-15 години. Направете равносметка къде се намирате по отношение на пенсионните спестявания, след което направете каквото можете, за да увеличите максимално усилията си за спестяване в оставащите ви години.

Решете как ще използвате пенсионния си фонд

Ако сте били разумни, още по време на 20те си години започнахте да трупате сума в този фонд. Вече са минали почти 40 години и би трябвало да сте събрали солидна сума. Помислете внимателно кога искате да започнете да получавате част от тази сума. Вижте каква е доходността на пенсионните фондове в България

Диверсифицирайте инвестициите си, за да намалите риска

Преразпределете инвестициите си за пенсиониране, за да намалите риска. Намалете съотношението на акции в портфолиото ви и увеличете дела на облигациите.

Има много различни части от пъзела, които трябва да съберете – разходи, спешни спестявания, пенсиониране, кредити и др. Разбиването на целите според възрастта ви може да ви помогне да влезете в правилния път и да останете там през годините на работа, като същевременно имате предвид какво е най-важно за вас.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments