фирма с 2 лв. капитал

Наистина ли можем да създадем фирма с 2 лв. капитал?

5 1 vote
Рейтинг на статията

Откриване на фирма с 2 лв. капитал

Прочетохте ли  заглавието на статията? Сигурно вече сте го прочели. И краткият отговор на въпроса: „Наистина ли можем да създадем фирма с 2 лв. капитал?“ е  – ДА. Това е упоменато в Търговския закон в чл. 117(1), който гласи “ Капиталът на дружеството с ограничена отговорност не може да бъде по-малък от 2 лв. Той се състои от дяловете на съдружниците, които не могат да бъдат по-малки от 1 лев.“

От тук става ясно, че фирма с ограничена отговороност каквито са ЕООД и ООД нямат нужда от по-голям капитал от 2 лв. Това е за внасянето на капитала.

Малко по-друг обаче стои въпросът за това колко пари са ви необходими за реалното създаване и пускане в действие на фирма.

Допълнителни разходи за фирма с 2 лв. капитал

Нека да разгледаме какво е необходимо, ако решите на откриете собствена фирма. Както и разходите, които трябва да предвидите до момента на фактичестото активиране на фирмата като действаща според смисъла на Търговския закон.

  1. Най-напред е необходимо да решите каква фирма искате да регистрирате, като най-популярните са ЕТ, ЕООД, ООД.
  2. След като решите под каква форма ще функционра вашата фирма е необходимо да подготвите списък от документи, които трябва да се подадат в Търговския регистър, където са задължени да се регистират всички фирми в България. Това включва:
  • Документ за откриване на набирателна сметка. Можете да отриете такава във всяка банка в страната, като таксите за откриване са между 10 и 20 лв. Тази сметка е необходима само за да внесете капитал, като след това можете да я закриете (такса за закриване 20 лв.) и трансферирате в разплащателна (откриване на разплащателна сметка 10 лв., ако искате и електкронно банкиране още около 30 лв.)
  • Спесимен за подписите – заверен пред нотариус – таксата е 6 лв.
  • Учредителен акт
  • Дружествен договор

3. Всички документи се носят в Търговския регистър на място (като таксата за това е 118 лв.) или се подават електронно (в този случай таксата е 55 лв.)


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


4. До няколко дни (2 -3 работни дни) фирмата е готова

5. Задължително условие е фирмата да има печат, въпреки че като цяло подписът р достатъчен е необходимо да имате и печат. Цената за изготвянето на печат е между 12 и 50 лв. и става за 24 часа

6. За да извършвате търговска дейсност най-вероятно ще продавате нещо на клиенти. За всяка продажба, за която получавате пари в брой е необходимо да издадете касов бон, което означава, че ви е необходим и касов апарат. Цените на касовите апарати започват от 120 лв. в зависимост от това каква е вашата дейност и какво искате да може да прави този касов апарат.

7. След като имате функционираща фирма трябва да подадете заявление в НАП за стартиране на дейност

8. Не на последно място е необходимо да имате и счетоводител, който да ви ръководи документацията свързана с НАП, НОИ и други институции.

Това ли е всичко?

Като погледнем и съберем всички разходи за регистриране на фирма се получава обща сума от около 300-350 лв. Това е при условие, че вие сами си подавате документите и нямате счетоводител.

Когато аз регистрирах моята фирма предпочетох да платя комисионна на адвокат (около 50 лв) и той да свърши работата по регистрацията на фирмата,. По този начин си гарантирах, че няма да объркам или пропусна някой от документите и ще си спестя време. Смятам, че комисионната от 50 лв напълно си заслужва.

Ако и вие искате да регистирате собствена фирма, но не сте сигурни какво точно трябва да направите, можете да се обърнете за съдействие към сайта advokatami.bg. Като читатели на dimitkoster.com лично за вас ще има 10% остъпка за използваните услуги, използвайки следния код NAR1633.

И накрая …

Преди да стартирате процедурата по откриване на фирма с капитал 2 лв., бъдете сигурни, че наистина имате нужда от фирма. Процедурата по закриването на фирма е доста по-дълга и скъпа, отколкото нейното откриване.

 

Съвсем скоро предстои да стартираме онлайн курс „Как да създадем онлайн магазин от нулата„, в който подробно ще опишем всички необходи стъпки, от регистрирането на фирмата до намирането на доставчици и осъществяване на първата продажба. Ако имате интерес за това, можете да се запишеете за информационния ни бюлетин за да научите кога ще стартира курсът.Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments