бръснач на Ханлън

Бръснач на Ханлън и какво трябва да знаем

5 1 vote
Рейтинг на статията

Какво е бръснач на Ханлън

Бръсначът на Ханлън (Hanlon’s Razor) е принцип, който предполага, че човек не трябва да приписва на злонамерени действия това, което може да бъде адекватно обяснено с некомпетентност или невежество. Когато се сблъскате със ситуация, която изглежда като резултат от нечие злонамерено поведение. Обмислите възможността тя да е причинена от грешка, неразбиране или липса на знания или умения, от страна на участващият човек или хора.

Според Wikipedia:

Получавай полезни новини всяка седмица

Бръснач на Ханлън (на английски: Hanlon’s Razor) е твърдение за най-вероятните причини на човешките грешки: „Никога не търсете злонамереност в нещо, което може адекватно да бъде обяснено с глупост“ (на английски: Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity).


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Принципът е кръстен на Робърт Дж. Ханлън, на когото се приписва популяризирането му в края на 20 век. Идеята зад бръснача на Ханлyн е да насърчи по-положителен и съпричастен подход към разбирането на действията и мотивацията на другите. Особено, когато говорим за ситуации, в които може да има тенденция да се приеме най-лошото. Като приемаме, че действията на хората не са били мотивирани от лоши чувства или желание да ни навредят, можем да избегнем ненужни конфликти и неразбирателство и да работим за по-положителни резултати.

В днешния забързан и често подложен на напрежение свят, може да бъде твърде лесно да се правят прибързани заключения. Лесно можем да приеме най-лошото за действията и мотивацията на другите хора спрямо нас. Независимо дали става дума за колега, който изглежда се отпуска, клиент, който се оплаква от продукт, или конкурент, който прави агресивни ходове на пазара, първата ни реакция е да предположим, че те действат от злоба и искат да ни навредят или злепоставят. Въпреки това, както предполага принципът на бръснача на Ханлън, това често не е така.

Обикновено причината е просто глупост, неподготвеност или случайно стекли се обстоятелства.

Прилагане на бръснача на Ханлън на работното място

На работното място бръсначът на Ханлон може да бъде мощен инструмент за изграждане на по-добри взаимоотношения. Подобряването на комуникацията и постигането на по-високу резултати също е често срещано. Ето няколко примера как може да се приложи:

Мързеливият служител / колега

Ако ваш служител или колега направи грешка, може да бъде изкушаващо да предположим, че е небрежен или безотговорен.

Ако приложим принципа на бръснача на Ханлън обаче, е добре да се обмислим и възможността, грешката да е резултат от липса на обучение. Тя може да е допусната и поради погрешна комуникация в поставянето на задача или пропуск и определяне на очакванията и срокът за постигането й.

Вместо да се ядосва или разочарова от служителя, мениджърът или колегата може да възприеме по-съпричастен подход. Може да предложи подкрепа и насоки, за да помогне на сбъркалия да се поучи от грешката си и да подобри представянето си.

Понякога се случва шефът да каже: Очаквах това да го направиш по този и този начин, в този и този срок. Но това не е било определено в началото на поставянето на задачата. Това не означава, че служителят е мързелив или саботира шефа си. Просто не е имало добра комуникация.

Мрънкащият клиент

Когато клиент се оплаче от продукт или услуга, първото нещо, за което се сещаме е, че той е поредният мрънкач. Клиентът е глупак или се опитва да ни измами. Прилагането на бръснача на Ханлън обаче, означава да помислим и за възможността да има недоразумение или неразбиране, довело до жалбата. Ако се опитаме да изслушаме внимателно притесненията на клиента и се опитаме да разберем и неговата гледна точка. Дори може да се окаже, че има решение. При това решение, което да удовлетворява двете страни. Обикновено клиенти, които са имали проблем, и успеем да им го разрешим, то те стават доста по-лоялни клиенти.

Гадният конкурент

На силно конкурентен пазар може да бъде изкушаващо да се заблуждаваме с теорията, че нашият най-голям конкурент умишлено се опитва да ни прецака. Или да се опита да направи нещи гадно с нашия бизнес използвайки неетични практики.

Прилагането на бръснача на Ханлън ще ни накара да обмислим и възможността той просто да се опитва да се конкурира, както с нас, така и другите играчи на пазара. Приемайки това за правилната позиция можем да се фокусираме върху това да подобрим продукта или услугата, която предлагаме. Можем да потърсим и намерим различен начин на продажба, доставка, гаранционно обслужване или цялостно преживяване. Това ще ни даде по-добро конкурентно предимство. Това пък ще ни помогне да се разграничим от конкуренцията.

Бръснач на Ханлън в личните финанси и инвестициите

В статията до момента обсъдихме използването на принципите в бръснача на Ханлън в на работното място и бизнеса. Той обаче може да бъде също толкова полезен и в света на личните финанси и инвестирането. Ето няколко примера, по които бръсначът на Ханлън може да се приложи в света на парите.

Разбиране на пазарните колебания

Фондовият пазар може да бъде нестабилен, като цените се покачват и падат бързо с течение на времето. Когато цените падат можем да предположим, че това е резултат от някаква сложна конспирация. А защо не и престъпен заговор на инвестиционни посредници или богати хора.

Използвайки принципите на бръснача на Ханлън трябва да приемем, че тези колебания са резултат от нормални пазарни сили. Такива сили са промени в търсенето и предлагането или геополитически събития. Това може да ни помогне да избегнем вземането на прибързани решения въз основа на погрешни предположения. Разполагайки с тази информация няма да тръгнем след тълпата неразумно.

Внимавайте на кого се доверявате

Когато търсите финансов съветник ще попаднете на много знайни и незнайни финансови гуру и шамани. Сред тях има и измамници. Лесно е да си кажете, че „всички са маскари“ и искат да ви вземат парите. Всъщност, голяма част от тях искат наистина да ви помогнат. Те са добронамерени в опитите да ви дават насоки за постигане на финансовите ви цели.

Справяне с измами

За съжаление, има много измамни схеми, които са насочени към много доверчиви „инвеститори“. Когато се натъкнем на тези измами е нормално да си помислим, че хората зад тях умишлено се опитват да ни измамят.

Голямата част от тези измами са резултат от некомпетентност или невежество, а не от злоба. Това може да ни помогне да не чувстваме, че измамата е насочена лично към нас и сме поредната жертва. Вместо това е добре да се съсредоточим върху предприемането на практически стъпки, за да защитим себе си и нашите финанси.

Ако смятате, че статията може да бъде интресна за някой друг, може да му я изпратите по имейл като използвате този шаблон

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments