Успявате ли да спестявате или сте на ръба

Успявате ли да спестявате или сте на ръба?

0 0 votes
Рейтинг на статията

През последните няколко месеца се замислям доста често върху това какво е финансовото ми състояние. Как мога да го подобря? Естествено, подобряването на финансово състояние започва с осъзнаването на тази цел.

Стъпка номер две е ограмотяването по темата. Въпреки, че съм завършил икономическа специалност в университета, не мога да кажа, че там ме научиха на това как да управлявам собсвените си пари и да бъда финансово независим.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


А може би това е целта на университета и държавното образование.

Какво е моето финансово състояние?

Задавали ли сте си въпроса „Какво е моето финансово състояние?“

А замисляли ли сте се и върху това как да определите своето финансово състояние?

Най-общо казано финансовото ни състояние се определя от активите и пасивите, които имаме. Или приходите и разходите, които имаме всеки месец.

  • Активите – това е нещо, което носи приходи в портфейла или семейния бюджет.

Това най-често е заплатата. Но освен заплата, приходи могат да носят наеми, ренти, лихви по депозити, странични доходи от афилиейт бизнес, доходи от инвестиции, спорни залози и други.

  • Пасивите, от своя страна предизвикват разходи – това е скъпата вила, кола. Скъп смарт телефон и почивка в Гърция.

Какво ще се случи ако за 6 месеца останете без работа?

Повече от 80% от хората разчитат единствено на доходите, които идват от работната заплата. Ако се случи така, че 6 месеца да не получавате заплата, ще можете ли да поддържате стандарта, който водите сега?

А ще можете ли да си плащате сметките?

За да можете да подобрите и увеличите финансовото си състояние трябва да можете спестявате и да инвестирате в активи, които да ви носят постоянен пасивен доход във времето.

Успявате ли да спестявате или сте на ръба?

спестяване

За да подобрите финансовото си положение трябва да се придържате към един много прост принцип.

Харчете по-малко отколкото печелите. Спестявайте и инвестирайте спестеното в активи.

Някои от нас всеки месец харчат цялата си заплата. Освен това в края на месеца парите не им стигат и прибягват до „удобството“ на кредитната карта, като по-този начин харчат повече отколкото са изкарали.

Така те започват следващият месец на минус. Това са хора, които в дългосрочен план са обречени на провал.

Има и друг вид хора, които се съобразяват с това с колко пари разполагат и какво могат да си позволят или не. Те се простират според чергата си. Харчат точно толкова, колкото и печелят. Или казано по друг начин – харчат всичко, което са изкарали и не успяват да спестят и 1 лв.

Естествено част от хората успяват да спестят някаква част от приходите, които имат. Те събират парите си и ги съхраняват по различен начин. Това, което обаче не правят е да инвестират и да се опитат да увеличат тези свои спестявания. Така че да накарат парите да работят за тях.

Какво отличава богати от останалите?

Хората, които са успешни, инвестират спестените си пари.

Това ги прави богати или поне има помага да увеличават своите активи, а от там и приходите си, с които отново купуват активи, а не по-голяма къща или по-бърза кола. Това е категорията, към която всеки, който иска да подобри финансовото си състояние трябва да се стреми.

Не е важно в коя група се намирате в момента, а колко бързо ще преминете в категорията на успешните и богатите. Ако до момента не сте спестявали или инвестирали е по-добре да започнете сега, отколкото след 2 или 5 години. Колкото по-рано започнете – толкова по-добре.

вие от кой тип сте

Вие от кой тип сте?

[polldaddy poll=7543919]

Спестявайте за да можете да инвестирате

Както казахме по-горе колкото по-рано започнете да спестявате, толкова по-рано ще можете да инвестирате и да се доближите до финансова свобода. Използвайте следните лесни правила за да си осигурите парични средства за инвестиции:

  • освободете се от излишните неща, които ви носят само разходи – това може да бъде абонамент за списания, кабелна телевизия или висок абонаментен план за мобилен телефон или интернет
  • разчистете килера и гардероба си – има достатъчно много сайтове като ebay.com или prodavalnik.bg, в които можете да продадете ненужните си вещи
  • купувайте неща, само от които имате наистина нужда и не купувайте неща просто „Защото са евтини“
  • използвайте правилото на 30-те дни – когато искате да купите нещо отложете покупката си с 30 дни. Ако след това още го искате – вече можете да си го вземете спокойно. Ако желанието ви е преминало – отделете тази сума и я инвестирайте.
  • направете си план за покупки и се придържайте към него когато пазарувате.

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments