7-vyprosa-za-lichnite-finansi

7 въпроса за личните финанси, които да си зададеш днес

5 1 vote
Рейтинг на статията

Ако искате да управлявате добре личните си финанси, трябва да си зададете няколко въпроса. Поемайки отговорност за управлението на собсвените ви парите, може да бъде трудна задача. Затова не е изненада, че по-малко от 25% от хората в България имат разписан финансов план.

Въпреки това, след като започнете да размишлявате върху въпросите, които предлагаме в тази статия, можете да преоцените финансовото си бъдеще.

Нека да разгледаме защо трябва да обръщате сериозни внимание на управлението на своите лични финанси и въпросите, които да си зададете.

Къде искате да бъдете във финансово отношение след 5 години


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Това е един от най-важните въпроси за личните финанси: имате ли петгодишен финансов план? Поставянето на дългосрочни финансови цели ви помага да не откъсвате погледа си от крайната цел.

Може да сте сигурни, че поставянето и придържането към постигането на дългосрочна финансова цел, ще ви позволява да ограничите импулсивното харчене и ще ви помогне да имате ясна визия, за личните си финанси в бъдеще.

Определете си цел и си направете план за нейното постигане

Нека започнем от някъде. Какво искате да постигнете след 5 години? Да кажем, че целта е да нямате никакви потребителски и стокови кредити и да сте спестили 5 000 лв. Сега, след като вече имате ясна представа къде трябва да стигнете, нека започнем отзад напред.

Определете целите си и направете план
Първо, разберете каква е целта ви. Например, може да искате да сте без дългове или да имате $10 000 спестявания. Когато имате това в полезрението си, работете с нещата назад.

Какви са стъпките, които трябва да предприемете, за да постигнете тази цел?

Опитайте се да ги разбиете на малки задачи, които да изпълнявате всеки месец.

Започнете със списък с всички кредити, които имате и каква е След това можете да използвате бюджетен календар, който да ви помогне, когато се опитвате да се придържате към тези цели.

Какво бихте правили ако си загубите работата?

Живеете ли от заплата до заплата? Около 30% от българите са оставали без работа за повече от 3 месеца. Ако вие не сте попадали в такава ситуцията – супер. Но си струва да помислите и да имате финансов план за подобна ситуация. Въпреки, че това може да не ви се случи, е добре да имате резервен план.

Направете си сметка какви разходи имате и спестесте месечните разходи за 3 месеца, като начало.

Преценете какви разходи не може, да не покриете – наем, ипотека, разходи за лечение, битови сметки, храна.

След това заделете авариен фонд за минимум 6 месеца. Преценете колко пари са ви необходими за този период и започнете да ги заделяте в спешен фонд за всеки случай.

Какво бихте направили при спешен случай?

Може да не загубите работата си, но животът е пълен с неочаквани събития, които могат да ви изненадат. Колата ви може да се повреди. Може да претърпите злополука или съседът да ви наводни.

Когато възникнат такива случаи, от решаващо значение е да имате средства, за да се справите с тях възможно най-бързо, при това на ниска цена. Кредитна карта или бърз кредит не са добра идея.

И тук пак опираме до това дали има фонд за спешни случаи или авариен фонд. Вече засегнахме темата каква сума е добре да имате. Следвайте този план и извънредните ситуация, няма да ви поставят в неравностойна позиция.

Имате ли работещ месечен индивуален или месечен бюджет?

На следващо място, това е един от най-важните въпроси относно личните финанси е Имате ли бюджет?

Ако просто се надявате парите да ви стигнат до края на месеца, правите сериозна грешка. Следенето на приходите и разходите може да ви спести много главоболия. Освен това ще ви даде ясна картинка какво се случва с парите ви.

Чудите ли се от къде да започнете? Вижте статията Как да изготвим месечен семеен бюджет, която ще ви даде доста насоки. Има и различни методи и системи за създаване и следене на месечния бюджет, като аз лично, препоръчвам правилото 50/30/20 за изготвяне на месечен бюджет.

Ако искате пък, да използвате вече готов шаблон за месечен бюджет вижте този, който използвам аз. Срещу само 7 лв. ще имате напълно работещ шаблон, който доказано работи и аз използвам всеки месец.

Каква лихва плащате по текущите си кредити

Независимо дали става въпрос за кредитни карти, вашата ипотека или друг вид заем, трябва да сте наясно с лихвения процент на всичките си кредити.

Може да не си спомняте какво сте подписали, когато сте изтеглили кредит за телевизор. Сега е идеалният момент да запишете на един лист всички кредити, които имате и каква лихва плащате за всеки от тях.

Уверете се, че имате най-добрия лихвен процент и най-изгодните към момента условия

Разгледайте вашите договори за кредит или пък се обадете на вашата банка. По този начин можете да разберете какъв е лихвеният процент и дали е фиксиран или променлив във времето.

След като имате тази информация, можете да започнете да разглеждате какво предлагат другите банки. Може да си струва да рефинансирате или да прехвърлите дълга към друга банка, така че да имате по-нисък общ лихвен процент.

Актуалните условията на всички банки за ипотечни и потребителски кредити и кредитни карти може да проверите в сайта MoitePari.bg, което ще ви спести време.

Имате ли план за изплащане на съществуващите кредити?

Когато имате повече от един кредит, може да започнете да изпитвате затруднения при плащането им. Няма значение как сте попаднали в тази позиция.

Най-важното е как работите, за да се измъкнете от това положение. Един от най-важните финансови въпроси, които трябва да си зададете, е дали имате план.

Ускорете изплащането на кредитите

За да изплатите кредитите си най-ефективно, помислете за метода на снежната топка или метода на лавината, за да ускорите изплащането на задълженията си.

С метода на снежната топка вие се фокусирате първо върху изплащането на кредита с най-малкото салдо. С лавинообразния метод първо се фокусирате върху изплащането на заемите с най-високи лихви.

И двата подхода са еднакво ефективни, ключът е последователността и придържането към процеса.

Помислете за обединяване на задълженията

Оценката на състоянието на вашите дългове и правилният подход към тяхното погасяване е единственият начин за излезете от спиралата на постоянно теглене на нови кредити. Много полезен в това отношение може да се окаже месеченият бюджет, който ще ви показва с каква сума разполагате всеки месец.

Как можете да увеличите доходите си?

Един от най-често задаваните въпроси относно личните финанси е относно увеличаването на доходите ви. Ако не ви достигат средствата, от които се нуждаете в момента, струва си да разгледате начини, чрез които да подобрите положението си.

Вижте статията Защо е важно да имаме допълнителни доходи?, която може би ще отговори на въпроса, защо не трябва да разчитаме само на работната си заплата.

Помислите за различни възможности за допълнителни доходи

Започнете да разглеждате възможностите си сега. Можете ли да работите за повишение в работата? Струва ли си да започнете странична работа или да продавате неща онлайн?

Във всеки случай трябва да прецените дали имате времето, енергията и ресурсите, за да следвате пътя, който сте избрали. Но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО намерете начин да генерирате допълнителни доходи. Ако се чудите от къде да започнете ето моите 5 идеи за допълнителни доходи.

Отделяйки време, за да помислите върху горните въпроси относно вашите лични финанси може да ви помогне да подобрите финансовото си положение.

Задавали ли сте си горните въпроси относно личните финанси наскоро? Сега, когато сте добре запознати с това, за което трябва да мислите, е време за бърз финансов преглед. Въпреки че разглеждането на бюджета ви може да бъде смущаващо, става по-малко, когато е навик.

Отделете време, за да си зададете горните въпроси и да изберете работещи отговори, които отговарят на начина ви на живот. Когато направите това, ще почувствате, че тежестта е вдигната от вас и вашите финанси също ще се възползват!

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments