finansova-svoboda

Как да постигнем финансова независимост според Бодо Шефер

0 0 votes
Рейтинг на статията

Сигурно много хора ще попитат, кой по дяволите е Бодо Шефер и защо да му вярвам?

Бодо Шефер е немски бизнес консултант, автор на редица книги и практически обучения. На 16 годишна възраст, той напуска родния си Кьолн и емигрира в САЩ. Създава собствена компания, а на 26 години фалира. В своите книги, той защитава идеята, че човек е отговорен за собственото си финансово състояние. Описва какво правят богатите за да са богати и какво не правят бедните за да станат богати. Теорията му много се доближава до идеите на Робър Киосаки.

Не доходите, а спестяванията ще ви направят богати

Според автора много хора имат грешните очаквания и се стремят към грешна цел. По-голямата част от хората смятат, че могат да станат богати, ако започнат да печелят повече пари от това, което печелят в момента. И се опитват да правят точно това – да печелят повече, започвайки втора работа, започвайки страничен бизнес и т.н.  Наистина доходът на голяма част от хората, които са започнали втора работа или са намерили по-добре платена, се увеличава. С това обаче се увеличават и разходите им, защото с увеличаването на дохода започват да си позволяват по-скъпи и по-луксозни стоки, почивки, по-голяма кола и т.н. С увеличаването на дохода расте и жизнения стандарт. Това, което всеки, който иска да бъде богат, трябва да осъзнае следното:

спестяването ще ви направи богати, а не доходите


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


На практика, колкото и да печелите финансово ви положение няма да се промени, ако не промените нагласата си към парите.  Има много хора, които печелят по 5 000 лв. на месец и те нямат нищо освен дългове. Защо доходите не променят тяхното финансово положение? Това е така, защото има два фактора, които остават непроменени – процентите и отношението към парите. Ако продължавате да харчите по един и същи начин когато печелите 500 лв. и когато печелите 5000 лв., финансовото ви състояние няма да се промени.

Бодо Шефер съветва всеки да започне да спестява колкото се може по-рано. Независимо какво му е финансовото състояние.

Какво НЕ правят бедните за да станат богати

„Спестовността е добродетел на богатите“.

Познавате ли богати хора, които си правят сметката за всеки похарчен лев. Може би именно затова са станали богати. Но те може би са правили и нещо друго, което им е помогнало да увеличат финансово си състояние. Почти всички преуспяващи хора са готови да правят неща, които повечето от неуспелите не биха приели. Много хора не искат да спестяват – те искат да живеят сега, а не да мислят за бъдещето.  Но ако искате да се наслаждавате на живота и си позволите, неща които в момента не можете – трябва да спестявате.

Много хора решават, че ще започнат да спестяват и наистина започват. Обаче не след дълго се провалят и се отказват, защото спестяват неправилно. Неправилно спестяване е да започнете да се ограничавате от всичко през целия месец. Това води до няколко спестени лева, но се отказват от много неща. Постоянно изникват непредвидени разходи, които поглъщат всички спестявания, което може да подейства много демотивиращо, на всеки който е решил да спестява.

Да пестиш означава да плащаш първо на себе си.

Звучи ли ви познато?

Ако ви звучи познато, значи вече сте чели някоя от книгите на Робърт Киосаки. Но това е самата истина. Най-добре е да започнете с отделяте по 10% от месечния си доход в отделна сметка, буркан, плик или под дюшека. С останалите 90% продължавайте да водите живота, който водите до момента. Ще видите, че с 90% ще преживеете месеца не по-зле отколкото със 100%. Много е важно никога да не взимате от тези спестени 10%.

Защо можете да се провалите със спестяването

Най-честата причина, поради която много хора се провалят със спестяването е това, че се опитват да спестяват прекалено много. Повече от това, което са готови да отделят. Ето защо започнете само с 10%. По-голяма сума ще ви ограничи и ще ви създаде дискомфорт. Не правете грешката да спестявате това, което ви остава в края на месеца. Може и нищо да не ви остане, но по този начин няма да си създаде навик за спестяване.  Правете го винаги в началото на месеца. Ако получите увеличение на месечната заплата – отделяйте 50% от това повишение.  Трябва да имате дисциплина и спестявате само 10%, но ви трябва постоянство.

След като вече имате навика да спестявате и имате спестена някаква сума – започнете да се информирате относно инвестирането. Спестяването ще ви помогне да имате сума, която да инвестирате и да увеличавате тази сума. Вашата първа стъпка е да овладеете основите на инвестициите.

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments