Живот без пари – възможно ли е?

5 1 vote
Рейтинг на статията

живот без пари

От производство към консуматорство

През последните 10 години България все повече се превръща в държава на консуматори. Нещо, което отдавна е познато в развитите европейски държави и особено в САЩ.

Дали поради времената на социализъм (когато имаше заводи, фабрики и земеделие и като цяло производство) и последващият го преход ние бяхме останали малко встрани от това глобално явление. Последните няколко години, особено преди финансовата криза през 2008 г., държавата ни (населението) започна на потребява много повече, отколкото няколко десетилетия преди това.

Не малък принос за това имат и банковите и финансови институции, които отпускаха кредити на почти всеки, който иска. Ръстът на стоковите кредити в големите търговски вериги позволиха на населението да има нов хладилник, телевизор, таблет или смарт телефон, дори и да не може да си го позволи. Много хора си купиха стоки, за които нямат пари, като теглят кредит. Това разбира се увеличава стоко-оборотът и тласка икономиката нагоре.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Но идва момент, в който кредитът трябва да се връща и много хора се оказаха неподготвени. Други започнаха да работят все повече и повече, за да могат да плащат тези блага.

От няколко години в световен мащаб се забелязва тенденция към намаляване на консуматорството и водене на по-обикновен живот. Живот, който са водели нашите родители и техните родители. И тук възниква въпросът:

Възможен ли е живот без пари?

Фригализъм или фриганизъм (среща се и в двата варианта на български) произлиза от английските думи free (свободен) и vegan (веган – човек, който не консумира никакви животински продукти). freeganism – виж повече в Wikipedia

Това са хора, които се отказват изцяло от парите и сами избират живот, в който се прехранват от храна, която се изхвърля на боклука. Тяхната философия е, че обществото ни изхвърля голяма част от храната си, с която те могат да преживяват.

Също така те не харчат пари за дрехи и други стоки свързани с ежедневния си живот. Вместо това те намират всичко, от което имат нужда от изхвърлените вещи от останалите. Фриганизмът (freeganism) по същността си e движение, фокусирано върху рециклирането на стоки и намаляването на използваните от човека ресурси.

Има общества, които се организират и водят подобен начин на живот. Тези общества набират все по-голяма популярност особено в САЩ, но не са малко и хората, които споделят тази философия и в Европа. Важно е да се отбележи, че този начин на живот избират много хора, които са били богати, имали са хубава работа, но решават, че не са щастливи. Всичко това показва, че животът без пари е възможен. Фриганисите обаче са малко крайна форма и не това е целта на тази статия.

Как да живеем с по-малко пари?

Ако вземем част от философията на хората избрали живот без пари, можем да намерим различни ресурси за безплатни блага. За да си отговорим на въпроса „Как да живеем с по-малко пари?“, първо трябва да си отговорим на няколко въпроса „За какво харчим парите си?“ и „Можем ли да имаме същите неща безплатно?“, „От какво можем и от какво НЕ можем да се откажем?“.

Да разгледаме въпросите и евентуални отговори един по един.

За какво харчим парите си

Ако внимателно прегледате разходите си за последната година най-вероятно ще установите, че най-голямата част от парите, които харчите отиват за храна. Да не забравяме и битовите сметки, които трябва да се плащат всеки месец – ток, вода, парно, кабелна ТВ, интернет и т.н.  Също така съществена част от разходите на младите хора са свързани с излизането навън и хранене навън – заведения и ресторанти. Ако имате кредит или ипотека, сигурно давате значителна част от доходите си на банката. В зависимост от това дали сте почитател на новата технология или на модните тенденции, сигурно харчите доста пари за нов модел смарт телефон, таблет или друга високо технологична джаджа или новата колекция на любимата ви модна марка. А какво ще кажете да почивката на море или разходки през уикендите? Е, в крайна сметка съм почти сигурен, че колкото повече пари печелите толкова повече се увеличават и разходите ви и парите все не ви стигат.

[service title=“Анкета“][polldaddy poll=7986713][/service]

Можем ли да имаме същите неща безплатно?

Тук няма еднозначен отговор. Някои от нещата, за които плащаме, можем да имаме или да намерим безплатно. За други няма начин да не платим, а трети можем да имаме, но на по-ниска цена. 

Започваме с храната, тъй като без храна няма да можем да изкараме много дълго, а и това е последното нещо, от което трябва да се лишаваме. Мисля, че не трябва да се изпада в крайности, като групите, описани по-горе и да търсим храна изхвърлена от друг. Трябва обаче да се замислим, дали наистина имаме нужда от количествата храна, които купуваме или всяка седмица се налага да изхвърлим, част от храната си, която не сме успели да изядем. От купуването на разумно количество храна можем да спестим от 10% до 20% от разходите си. Друг начин да плащаме по-малко за храна е като отглеждаме част от храната, която потребяваме (ако имаме условия за това, разбира се). Газираните напитки освен, че са вредни, не са и никак евтини. Спокойно можете да се откажете от тях. Със спестените пари по-добре си купете плодове и направете домашен фреш.

Вечеря на ресторант! Една вечеря в среден клас ресторант за двама човека струва не по-малко от 40 лв. Ако излизате 2-3 пъти в седмицата – това са над 400 лв. на месец. Вместо това можете да намалите излизанията, да вечеряте в по-скромни ресторанти или да приготвите храна вкъщи. Тук със сигурност можете да намалите разходите поне с 20%, без да се лишавате от удоволствието да изпиете чаша вино с приятели.

Сметките за ток, вода или парно са почти невъзможни за избягване, освен ако не прибегнете до крайности, но също можете да ги намалите. Помислете за топло-изолация на дома си или за покупка на енергоспестяващи електроуреди. Отоплението и готвенето на природен газ също е добра алтернатива, която все още не се използва от много хора у нас.

Два разхода, от които можете спокойно да се откажете – това са интернет и кабелна телевизия. Почти във всеки парк, бензиностанция или кафе има безплатен Wi-Fi достъп до интернет. След цифровизацията можете да гледате и няколко  големи ТВ канала (които според мен са напълно достатъчно). От тук можете да спестите средно по 30 лв. на месец или около 360 лв. за една година.

Ако имате стоки на изплащане, кредит или ипотека – най-добре е да се освободите колкото се може по-бързо от тази тежест. Тук можете да си спестите най-много в дългосрочен план. Що се отнася до разходите ви за нови електроуреди те са по-рядко – веднъж на 1-2 години, но помислете дали няма възможност за ремонт на старата ви пералня, хладилник или телевизор – вместо да купувате нов такъв, особено на кредит. Също така съм сигурен, че мобилният ви телефон може да работи повече от една година и не необходимо да го сменяте всяка година, дори и от мобилния оператор, който използвате да ви прави неустоимо предложение.

Не трябва да се лишаваме и от почивките и отпуските, но можем да подходим разумно и да ги планираме по-отрано. По този начин ще можете да си направите резервация още през януари за лятната почивка през август, като по този начин можете да спестите до 30-40%. Същото се отнася и ако искате да почивате в чужбина – изберете пътуване с кола или влак, а ако не е възможно си резервирайте самолетен билет по-рано и пътувайте с по-малко багаж. Не рядко, цената която плащате за багаж е толкова, колкото и за самия билет.

Дрехи и обувки – можете да имате нови дрехи и обувки, като си купувате такива, които не са от известни модни марки или пък ако държите на „марката“ използвайте намаленията. Няма нищо лошо в това, че си пазарувате стоки с намаление – отново можете да спестите до 50% от сумата похарчена за тези стоки.

Здраве – ето с това не трябва да правите компромис като спестявате от преглед или купувате съмнителни лекарства. Един профилактичен преглед на 6 месеца с цена 30-40 лв. може да ви спести много пари впоследствие. Не забравяйте и да спортувате – ако отделите 1 час за спорт вместо да гледате ТВ – първо ще те по-здрави, второ ще спестите от ток и отопление / охлаждане. Ще бъдете и с приятели си или  семейството по-често.

В заключение:

Има хора, които сами са избрали да живеят без пари. Това е техен избор. Други са избрали да живеят „като за последно“ и да се наслаждават на всички блага на модерния живот. Това е техен избор. Има и хора, които са някъде по средата. Това е техен избор. В крайна сметка всеки от нас може да живее с по-малко пари като купува и харчи разумно, с което пък може да задоволи други свои нужди и цели и в крайна сметка да постигне финансова свобода, при която няма да  е необходимо да се съобразява само с това колко печели и дали е достатъчно.

Как ще живеем е наш избор.

[note]Споделете какво е вашето мнение за това – Възможен ли е живот без пари[/note]

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
alonco

Защо пишете глупости, как да живееш със 460 лв и да храниш себе си и дете и да плащаш ток и вода и да купиш дрехи като цените са много високи, питам защо пишете глупости, без пари ставаш циганин ,клошар