Преместване в по-малко жилище и ползите за семейния бюджет
|

Преместване в по-малко жилище и ползите за семейния ни бюджет

5 1 vote
Рейтинг на статията

Моят дом, е моята крепост

Това схващане се подкрепя от голяма част от населението в България, което се потвърждава и от проучване на Евростат. То показва, че българите сме на първо място в ЕС по това да притежаваме собствени жилища. Парадоксално е, че в същото време сме държавата с най-ниски доходи.

Повече от половината от населението на ЕС на всяка държава членка обитава собствени жилища, сочи анализ на Евростат за типа и статута на жилищата в ЕС през 2011 г.

Най-значителен дял на собственици на жилища, които не са обременени от ипотека или заем е отбелязан в Румъния – 97 на сто и България – 95 на сто.

В тези две страни е и най-нисък процентът на хората, които обитават жилище под наем – между 2 и 3 на сто

Само 2 -3% от населението у нас живее под наем. Тези данни може би са малко изкривени от факта, че голяма част от хората, които дават жилища под наем не го обяват официално. Въпреки това, не е тайна, че много от хората в България са възпитани така – да имат или да се стремят към собствено жилище – било то и купено със заем или ипотека. 

До какво води това? 

В повечето случаи хората, които са теглили заем или ипотека за лукса да имат „собствено“ жилище заделят почти 50% от дохода си за покриване на разходите по изплащане на този заем. Това може да се разглежда и като инвестиция, но в повечето случаи излиза по-евтино да се живее под наем, а тези 50% от дохода да се инвестират в нещо, което ще носи по-висока доходност. Липсата, обаче, на добро финансово образование сред населението и не само, е причината хората да се стремят към това да имат собсвено жилище. 

С напредването на информираността на младите и фактът, че все повече хора пътуват извън страната, води до това, че много хора започват да си задават въпроса „Колко ми струва жилището, в което живея? Имам ли нужда от толкова голямо жилище? НЕ мога ли да използвам парите си по-добре?“. Отговорът на този въпрос кара част от хората (все още доста малка част) да се замислят за това, дали не е по-добре да живеят в по-малко жилище и да отделят част от парите за инвестиция.

По-малко жилище и ползите за семейния ни бюджет


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Икономическата обстановка у нас и заобикалящият ни свят ни кара да се замисляме над това къде отиват парите ни и да търсим начини да спестим част от разходите си. За никой не е тайна, че по-голямата част от доходите на среностатистическия българин отиват за покриване на разходи за жилището. Това са разходи по покриване на ипотека или наем, поддържане на жилището, данък и застраховка, сметки за ток и отопление и т.н. Идеята за преместване в по-малко жилище вече не звучи толкова странно и освен че е икомически съобразно може да се превърне и в нещо, което е тенденция или мода. Всички жилища „ново строителство“ са доста по-малко от стандарната „панелка“. Както споменахме една от основните причина за това да се преместите в по-малко жилище е това, че живеейки в двустаен, вместо тристаен апартамент ще имате доста по-малко разходи за поддържане на това жилище. 

Основните разходи, които ще намалите са следните:

  • по-ниска месечна вноска по ипотечен кредит или по-нисък наем – разходите за ипотека или наем могат да паднат с до 30% от това, че ще живеете в по-малко, съответно по-евтино жилище
  • обзавеждане и поддръжка – много по-евтино ще ви излезе да обзаведете 2 стаи, отколкото 3 или 4, нали? Освен това повечето стаи имат нужда и повече средства за поддръжка и почистване
  • по-ниски сметки за отопление – когато отоплявате 2 стаи ще спестите около 25-30% от разходите си за парно
  • ако решите да направите топлоизолация тя също ще ви излете по-евтино, ако живеете в по-малко жилище. Към това добавете смяна на дограма и електричество и ще видите, че средствата, които ще отделяте са доста по-малко
  • не на последно място трябва се мисли и за средствата, които се отделят за годишен данък, такса за поддържане на общите части и застраховка на жилището.

Ползите от това да живете в по-малко жилище също не са за пренебрегване

  • по-малкото и по-евтино жилище може да ви позволи да се преместите да живеете по-близо до работата си, което пък ще ви спестява време и пари за транспорт
  • или да се преместите по-добър квартал
  • не на последно място ще ви остават и повече пари, с които да отидете на почивка или още по-добре да инвестирате.
  • по-малките жилища са по-ликвидни и при нужда ще можете да то продадете или отдадете под наем по-лесно

Ако подходите находчиво и с малко фантазия ще можете да живеете също толкова добре, както и в голям и обширен апартамент.

[polldaddy poll=8835867]
Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments