fbpx

6-те „смъртоносни“ грешки в бизнеса

Грешки в бизнеса

Всеки, който управлява компания допуска грешки в бизнеса. Поради своите ограничени ресурси, неумело ръководство и финансова нестабилност, малките бизнеси по цял свят бързо фалират или спират дейността си. Това се случва доста по-често, отколкото при един голям бизнес. Най-често допусканите грешки при малкия бизнес са:

Некомпетентен мениджмънт

Понякога мениджърът на малкия бизнес не притежава необходимите качества, за да го ръководи успешно. Той не е добър стратег, плановик, организатор и т.н. Той взема необосновани и неадекватни решения, които причиняват само неуспехи.

Липса  на опит

Тук не става въпрос за липса на опит като мениджър, а за опит в предмета на дейност на фирмата. Някои потенциални предприемачи живеят с внушението, че ръководенето на рсторант се състои в носенето на вратовръзка, бяла риза и посрещането на клиентите. В последствие бизнесът на такива предприемачи фалира. Добрият предприемач трябва да има познания за физическото действие на бизнеса, адекватни технически способности и да координира и превежда разнообразни дейности в единно работещо цяло.

Недостатъчно финансиране

Две от най-често допусканите грешки във финансовия мениджмънт на малката фирма са: недостатъчно финансиране и некачествено управление напарите в наличност. Много собственици на малък бизнес допускат грешката наричана „на косъм“. Тази грешка се оказва фатална и води до провал. На косъм означава стартиране с недостатъчен капитал с презумпцията, че през следващите периоди ще се намерят отнякъде необходимите има пари.

Слаб мениджмънт на парите в наличност

Малките фирми трябва да се стремят към адекватен паричен поток, без който те са извън бизнеса. Бързо растящите фирми бързо поглъщат наличните пари. Неконтролираното харчене на пари е също причина за фалита на много малки бизнеси.

Липса на стратегически мениджмънт

Много мениджъри на малък бизнес не разработват стратегически планове, защото мислят, че те са присъщи само за големите и силните в бизнеса. Без ясно формулирана и утвърдена стратегия бизнесът няма стабилна база за конкурентноспособност на пазара.

Слабо пазарно проучване

Една от най-фаталните грешки, които допускат някои собственици на малък бизнес, е попадането им в сферата на мечтите или представяне на желанието за действително. Успехът на бизнеса изисква постоянно и дейно маркетингово проучване.

Споделете Вашето мнение с нас

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.