fbpx
Начало - 6-те „смъртоносни“ грешки в бизнеса

6-те „смъртоносни“ грешки в бизнеса

6-greshki-na-biznesa

Всеки, който управлява компания допуска различни грешки в бизнеса си. Поради своите ограничени ресурси, неумело ръководство и финансова нестабилност, малките бизнеси по цял свят фалират или спират дейността си. Това се случва доста по-често, отколкото при един голям бизнес. И затова си има причини. Това са най-често допусканите грешки в бизнеса на малките компании.

Некомпетентен мениджмънт

Рибата се вмирисва откъм главата, нали?

Много често собственикът на малък бизнес се налага да бъде и мениджър. Но това не винаги е толкова лесно. Често собственикът, който е решил да прави бизнес се превръща в мениджър, който има подчинени, които трябва да управлява, да мотивира. Но не рядко той не притежава необходимите качества, за да го ръководи успешно.

Той не е добър стратег, плановик, организатор и т.н. В голямите компании за всяка подобна дейност има директор или поне мениджър, който е обучен да прави точно това. Липсата на подобни умения водят до вземането на необосновани с бизнес логика и неадекватни решения, който причиняват само неуспехи.

Липса на опит

Тук не става въпрос за липса на опит като мениджър, а за опит в предмета на дейност на фирмата. Някои потенциални предприемачи живеят с внушението, че ръководенето на рсторант се състои в носенето на вратовръзка, бяла риза и посрещането на клиентите. В последствие бизнесът на такива предприемачи фалира. Добрият предприемач трябва да има познания за физическото действие на бизнеса, адекватни технически способности и да координира и превежда разнообразни дейности в единно работещо цяло

Недостатъчно финансиране

Две от най-често допусканите грешки във финансовия мениджмънт на малката фирма са: недостатъчно финансиране и некачествено управление напарите в наличност. Много собственици на малък бизнес допускат грешката наричана „на косъм“. Тази грешка се оказва фатална и води до провал. На косъм означава стартиране с недостатъчен капитал с презумпцията, че през следващите периоди ще се намерят отнякъде необходимите има пари.

Лошо управление на финансовите потоци

Малките фирми трябва да се стремят към адекватен паричен поток, без който те са извън бизнеса. Бързо растящите фирми бързо поглъщат наличните пари. Неконтролираното харчене на пари е също причина за фалита на много малки бизнеси.

Липсва на стратегически мениджмънт

Много мениджъри на малък бизнес не разработват стратегически планове, защото мислят, че те са присъщи само за големите и силните в бизнеса. Без ясно формулирана и утвърдена стратегия бизнесът няма стабилна база за конкурентноспособност на пазара.

Слабо пазарно проучване

Една от най-фаталните грешки, които допускат някои собственици на малък бизнес, е попадането им в сферата на мечтите или представяне на желанието за действително. Успехът на бизнеса изисква постоянно и дейно маркетингово проучване.

Споделете Вашето мнение с нас

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.