6-greshki-na-biznesa

9 „смъртоносни“ грешки в бизнеса [обновена]

5 2 votes
Рейтинг на статията

Всеки, който управлява компания допуска различни грешки в бизнеса си. Поради своите ограничени ресурси, неумело ръководство и финансова нестабилност, малките бизнеси по цял свят фалират или спират дейността си. Това се случва доста по-често, отколкото при един голям бизнес. И затова си има причини. Това са най-често допусканите грешки в бизнеса на малките компании.

Пренебрегване на съставянето на бизнес план

Много стартиращи бизнес собсвеници пренебрегват може би най-важният елемент при стартирането на бизнес – бизнес план. Подобен документ не е необходимо да бъде изключително сложен и дълъг. Да отделите време за съставяне на бизнес план е изключително важно. Това ще ви помогне да запазите усилията си постоянни и в една посока. Ще бъдете последователни в постигането на бизнес целите и ще можете да следите прогреса си. Имайки план, по който да се движите ще ви даде сигурност и няма да се лутате какво и дали трябва да предприемете даде стъпка.

Бизнес планът е писмен инструмент за вашия бизнес, който предвижда действията ви в следващите от 3 до 5 години напред и очертава пътя, който вашият бизнес възнамерява да поеме, за да печели пари и да увеличава приходите. Мислете за него като за жив проект за вашия бизнес, а не като за еднократен документ. Разделете го на мини-планове – един за продажби и маркетинг, един за ценообразуване, един за операции и т.н.

Некомпетентен мениджмънт


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Рибата се вмирисва откъм главата, нали?

Много често собственикът на малък бизнес се налага да бъде и мениджър. Но това не винаги е толкова лесно. Често собственикът, който е решил да прави бизнес се превръща в мениджър, който има подчинени, които трябва да управлява, да мотивира. Но не рядко той не притежава необходимите качества, за да го ръководи успешно.

Той не е добър стратег, плановик, организатор и т.н. В голямите компании за всяка подобна дейност има директор или поне мениджър, който е обучен да прави точно това. Липсата на подобни умения водят до вземането на необосновани с бизнес логика и неадекватни решения, който причиняват само неуспехи.

Липса на опит

Тук не става въпрос за липса на опит като мениджър, а за опит в предмета на дейност на фирмата. Някои потенциални предприемачи живеят с внушението, че ръководенето на рсторант се състои в носенето на вратовръзка, бяла риза и посрещането на клиентите. В последствие бизнесът на такива предприемачи фалира. Добрият предприемач трябва да има познания за физическото действие на бизнеса, адекватни технически способности и да координира и превежда разнообразни дейности в единно работещо цяло

Недостатъчно финансиране

Две от най-често допусканите грешки във финансовия мениджмънт на малката фирма са: недостатъчно финансиране и некачествено управление напарите в наличност. Много собственици на малък бизнес допускат грешката наричана „на косъм“. Тази грешка се оказва фатална и води до провал. На косъм означава стартиране с недостатъчен капитал с презумпцията, че през следващите периоди ще се намерят отнякъде необходимите има пари.

Лошо управление на финансовите потоци

Обичайно е предприемачите да пренебрегват финансовото планиране и да не преценят правилно колко капитал ще им е необходим, за да стартират бизнеса си. Резултатът често е недостатъчно финансиране за постигане на вашите финансови цели и/или парична криза точно когато бизнесът набира скорост.

За да избегнете подобни проблеми, не забравяйте да подготвите финансови прогнози за новия си бизнес. Това е особено критично за първите 12 месеца. Това също може да ви помогне да осигурите финансиране и инвестиции

Малките фирми трябва да се стремят към адекватен паричен поток, без който те са извън бизнеса. Бързо растящите фирми бързо поглъщат наличните пари. Неконтролираното харчене на пари е също причина за фалита на много малки бизнеси.

Закупуване на активи с текущият паричен поток

Тази честа грешка е пряко свързана с предишната. Грешката, която може да причини недостиг на пари, е използването на вашите оперативни пари (cash flow) за плащане на дългосрочни активи. Вместо това, когато определяте как ще плащате за големи покупки като оборудване, машини или големи ИТ разходи, помислете за използването на бизнес заем, който има срок, съответстващ на продължителността на живота на актива. Например седемгодишен заем за превозно средство, което очаквате да използвате седем години.

Липсва на стратегически мениджмънт

Много мениджъри на малък бизнес не разработват стратегически планове, защото мислят, че те са присъщи само за големите и силните в бизнеса. Без ясно формулирана и утвърдена стратегия бизнесът няма стабилна база за конкурентноспособност на пазара.

Вижте още: Уроците на Стийв Джобс за бизнеса

Слабо пазарно проучване

Една от най-фаталните грешки, които допускат някои собственици на малък бизнес, е попадането им в сферата на мечтите или представяне на желанието за действително. Успехът на бизнеса изисква постоянно и дейно маркетингово проучване.

Неглежиране на онлайн присъствието

Живеем в 21 век, където все повече сфери на дейност, от забавления до правенето на бизнес, са вече в онлайн среда. Тази тенденция се засили изключително много след локдауните по време на КОВИД-19 пандемията през 2020 година. Към днешна дата, бизнесът ви да има онлайн присъствие не е само препоръка, а задължително условие.

Според проучване на Fleishman-Hillard 89% от потребителите започват процеса на покупка с търсене в интернет.

buying-process

Купувачите стават все по-млади. Mного от тях използват различни мобилни устройства, за да търсят бързо това, което искат. Те взимат моментални решения за това дали вашият уебсайт предлага решенията, от които се нуждаят. Това означава, че бизнес уебсайтът ви трябва да привлече вниманието на клиента за кратко време и да бъде лесен за навигация.

Ключов фактор, управляващ това, което задържа посетителя на даден сайт, е професионалният и атрактивен дизайн, тъй като повечето потребители на интернет първоначално ще преценят доверието в компанията по външния вид на техния уебсайт.

Не забравяйте да обмислите начини за използване на маркетинговия потенциал на Интернет. Например, рекламите в социалните медийни платформи могат да бъдат рентабилен и лесен начин за насочване към определени пазарни сегменти.

Подобни статии

5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments