kakvo-da-pravim-pri-recesia

Какво да правим при рецесия? 4 задължителни действия

5 2 votes
Рейтинг на статията

Според доста икономисти и финансови експерти към края на 2022 година е много възможно да влезем в икономическа рецесия.

Знаем ли какво да правим при рецесия?

Има два варианта.

Да сме безучастни свидетели и да обвиняваме всички останали за лошото положение, в което можем да изпаднем. Или… може и да направим всичко необходимо да се подготвим и да я излезем с по-малко поражения от очакваната икономическа криза. Всеки сам решава, кой път ще поеме.

Какво се случва при рецесия

По време на задълбочаваща се криза най-напред са засегнати бизнесите. В очакване на подобна криза хората започват да харчат по-малко, дори и да имат възможност. По-малките разходи на домакинства водят до по-слаби продажби в доста сектори от икономиката. Това от своя страна поражда желание на собствениците на бизнес да намалят разходите си. Както знаем най-често това води до уволнения и съкращаване на работна ръка и увеличаване на безработицата. Хората вече или остават без доходи (поради съкращение) или започват да работят някъде и са склонни да го направят срещу по-ниска заплата. И отново – разполагайки с по-ниски или никакви доходи, още повече съкращават разходите, които са правили до сега. И така се засилва спиралата на иконимическата криза.

Какво да правим при рецесия


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Пред възможността да срещнем кризата очи в очи съвсем скоро е добра идея да вкараме личните си финанси в ред и да сме подготвени. Ето няколко задължителни неща, които да направим в случай, че наистина се сбъднат прогнозите на икономистите.

Актуализирайте бюджета си или започнете да водите личен и семеен бюджет

Много хора не проследяват месечните си разходи, така че ако нямате бюджет, не сте сами. Лесно е да поставите поддържането на бюджета в края на списъка си със задачи, особено когато сте претрупани с работа или не сте изпитвали финансови затруднения. Възможно е да не искате да се изправите пред истината за месечните си разходи, което също е разбираемо.

Сега обаче може да е моментът да отделите дори половин час, за да седнете и да прегледате бюджета си, особено ако се притеснявате от потенциална рецесия.

Бюджетирането не трябва да бъде прекалено сложен процес. Има десетки приложения за мобилни телефони, които ще ви помогнат да създадете семеен или личен бюджет. Вместо да го разглеждате като нещо, което ще ограничи начина ви на живот и ще ви попречи да харчите пари, опитайте се да го видите като начин да ви позволи да продължите да правите забавни неща – дори когато времената станат трудни. Ако можете да промените начина, по който мислите за бюджетирането, може да е по-лесно да го направите.

Вижте статията: Месечен семеен бюджет с правилото 50/30/20

Независимо дали използвате приложение, Excel или лист хартия, определянето на бюджет ще ви помогне да се справите с това, което правите с парите си.

Най-добрият начин да се подготвите за рецесия е да разберете финансовото си състояние и да имате представа как ще се справите, ако нещата станат трудни. Опитайте се да разгледате къде изчезва заплатата ви, колко харчите за наем и сметки и колко отива за други неща. Опитайтесе да определите областите, в които можете да намалите малко разходите си. Поставетени си конкретни и ясни финансови цели за спестяване и инвестиране. Това ще бъде голяма стъпка към повишаване на финансовата ви стабилност.

Изпитвате ли затруднение да определите месечения си бюджет? Ако отговорът на този въпрос е ДА, то не сте сами. На мен ми отне доста време, опити и грешки, докато намеря най-добрата формула за съставяне на месечен бюджет. За целта изготвих темплейт за месечен бюджет, който използвам вече няколко. Вижте тук и ако прецените, че ви харесва, можете да го използвате и вие.

Фокусирайте се върху създването на авариен фонд

Имате ли авариен фонд? Ако не можете да разчитате на всички доходи, които имате в момента, колко време можете да живеете и да покривате всички разходи?

Общото правило е да имате настрана от три до шест месечни разходи за живот в случай на извънредни ситуации. По този начин, ако загубите работата си или се сблъскате с неочаквана медицинска сметка, можете да се обърнете към спешния си фонд, за да покриете разходите. Точната сума, която трябва да спестите, зависи от разходите ви за живот и личното ви положение. Ако се притеснявате от рецесия, може да искате да заделите още повече пари сега, за да си осигурите допълнителна защита.

Ако живеете от заплата до заплата, може да ви се струва невъзможно да заделяте толкова много средства. Но се опитайте да спестите нещо. Дори и малка сума всеки месец ще ви даде известна защита срещу неочаквани ситуации. Ако все пак настъпи рецесия, спестяванията ви ще бъдат като спасителен сал. Колкото повече успеете да натрупате, толкова по-голяма защита ще имате.

Изплатете кредитите си с най-висока лихва

Ако имате кредити или кредитни карти с висока лихва, това може да ви струва цяло състояние. Колкото по-голяма част от тези кредити изплатите сега, толкова по-лесно ще ви бъде, ако икономиката се влоши. Изчислете колко дължите и колко лихви плащате на всеки от кредиторите си. Има няколко различни стратегии, които можете да използвате, за да изплатите дълга си. Те включват първо изплащане на най-малките салда или приоритизиране на плащанията с най-високи лихви.

Ако имате добра кредитоспособност, може да успеете да консолидирате дълга си. Това ще ви даде възможност да намалите месечните си вноски. Както при много други неща, първата стъпка е да разберете ситуацията си, за да можете да съставите план как да се справите с нея.

Помислете за допълнителни източници на доходи

При подготовката за рецесия спестяването е най-важното. И има два реални начина да спестите повече пари: Да намалите разходите си или да увеличите приходите си. Намаляването на разходите не е безкраен процес. Ако вече сте намалили месечните си разходи, доколкото е възможно, и все още се затруднявате да се справите с дълговете или да внасяте пари в спестовната си сметка, може би е добър момент да потърсите странична работа и допълнителен доход.

Вижте още: 5 идеи за допълнителни доходи още днес

В момента нивото на безработица е ниско и има много възможности. Това означава, че може да успеете да си осигурите увеличение на заплатата при настоящия си работодател или да си намерите допълнителна работа настрана. Ако икономиката изпадне в затруднение, ситуацията може да се промени и компаниите да започнат да съкращават персонал. Страничната работа може да ви помогне да се справите със ситуацията в случай, че загубите постоянната си работа, както и да ви осигури допълнителни средства в момента.

Заключение

Добре е всеки да знае какво да правим при рецесия. Важно е да не изпадате в паника от перспективата за рецесия. Вместо това се опитайте да я използвате като възможност да подобрите финансовото си състояние и да увеличите спестяванията си. Това със сигурност е добра причина да не харчите прекалено много за неща, които не са от първа необходимост, и да избягвате поемането на ненужни дългове.

В момента подготовката за рецесия е като подготовката за лошо време. Не знаем кога ще настъпи и колко лошо ще е то, но е време да затворим люковете за всеки случай.

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments