firmi-za-sybirsne-na-zadyljeniq

5 стъпки, които трябва да предприемете, ако ви търсят фирми за събиране на задължения

0 0 votes
Рейтинг на статията

Какво е фирма за събиране на задължения и какви права имат те?

Имате пропуснати плащания към кредитната си карта, докато бяхте без работа? Или просто сте забравили за стока на лизинг?

Внезапно получавате обаждане по телефона от фирма за събиране на задължения, които искат да има платите незабавно. Това може да бъде много стряскащо и объркващо, ако не сте попадали в подобна ситуация преди. Още повече, че хората, които ви се обаждат заплашват със съдия изпълнител или дори лична саморазправа (второто е особено брутално). Обикновено подобни фирми за събиране на задължения изкупуват вашият дълг от банка, мобилен оператор или лизингодател. След това те получават комисионна за сумата, която са събрали от вас и други длъжници. Така че, те имат доста силен мотив да ви заплашат и да платите много бързо.

Най-важното, ако попаднете в подобна ситуация е да си знаете правата. Фирмите за събиране на задължения не могат просто да си изтеглят пари от банковата ви сметка или по друг начин. За това е необходимо да има решение на съда.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Само съдът може да ви задължи да платите. Това, обаче фирмите за събиране на задължения не ви го казват. Имайте предвид, че служители, които ви се обаждат нямат право и не могат да ви заплашват, обиждат или унижават. В никакъв случай не трябва да се примирявате с обидно или унизително поведение от тяхна страна.  Въпреки това доста често се случва някои служители да се представят за съдии изпълнители, като предоставят фалшиви регистрационни номера.

Ако случайно някой се „обърка“ и започне да се държи грубо или унизително с вас му поискайте име и регистрационен номер. Това много бързо ще охлади страстите.

Ако някой се представя за съдия изпълнител бъдете много внимателни и недоверчиви, каквото и да ви говорят от отсрещната страна.

  • Съветваме ви да се информирате дали посоченото лице фигурира в официалния Регистър на Частните съдебни изпълнители (виж тук). Тук можете да намерите и списък с ЗЧСИ, които са загубили правоспособност за изпълнение на тази функция.
  • Ако имате съмнения изпратете запитване на официалния емейл на Камарата – info@bcpea.org
  • Обадете се по телефона и разговаряйте със служител. Важното е вие да изберете номера за сте сигурни, че говорите с правилния човек (тел.: +359 2 980 77 32; +359 2 980 82 58 )

Няколко ключови стъпки когато ви се обадят от фирми за събиране на задължения

които задължително да направите за да предпазите себе си и да контролирате ситуацията

Най-важното, което трябва да направите е да документирате всеки контакт

който осъществявате с фирма за събиране на задължения. Без значените дали се свързват с вас по телефон, чрез емайл или получите писмо по пощата. Запазете всички писма, които ви изпращат и си водете записки за всеки телефонен разговор, с кой сте говорили, кога и какво сте говорили. Също така е добре за съхранявате копие от всяко писмо или документ, който вие сте изпратили към фирмата. Колкото повече документи имате, толкова по-добра позиция ще имате ако се стигне до съд.

Поискайте доказателства за вашият дълг.

Веднага след като някой се свърже с вас поискайте да ви изпратят официално известие,  в което да се обяснява всичко за вашият дълг. От кой период е, на кого дължите пари. След като имате всички необходими документи си направете копие. Добре е да изпратите официално искане да ви бъдат изпратени всички необходими документи. Запазете копие от това ваше искане.

Уверете се това задължение е наистина ваше или вече не сте го погасили.

След като имате документ, в който се обяснява колко и на кого дължите (банка, мобилен оператор или друг) се свържете с тази фирма и проверете каква е точната сума и дали отговаря на това, което сте получили. Също така е възможно вече да сте погасили задължението си. Или пък да е минал срок на давност и вие всъщност да не дължите нищо.

Спрете тормоза с официално писмо.

Трябва да изпратите на събирача на дългове официално писмо с обратна разписка. По този начин ще бъдете сигурни, че наистина сте получили писмо от него, а не от друг, който се представя за него.

В това писмо трябва ясно да заявите, че вие изрично желаете да се спрат да ви търсят, освен ако не го направят по официалния и законен начин. Естествено, те могат отново да се свържат с вас, но чак след като направят официална стъпка за събиране на дълга

Бъдете разумни.

Ако наистина дължите тези пари – много е вероятно да ви осъдят да ги платите. Освен това ще трявба да заплатите и съдебните разходи, които понякога може да се окажат доста по-големи от дълга. За да избегнете това опитайте да се договорите си фирмата и да сключите сделка. 

Много фирми за събиране на задължения са склонни да ви направят „отстъпка“. За тях е по-добре да вземат нещо, отколкото нищо. Те също не искат да се стига до съд, защото делата могат да се проточат с месеци и години. А те имат нужда от парите ви максимално бързо. Така че, при стигане до преговори вие имате предимство. Предложете да платите по-малка сума, да платите частично или заедно да направите план за погасяване.

Естествено преговорите трябва да станат писмено и да пазите тази кореспонденция.

Ако спазвате стъпките по-горе ще помогнете на себе си, като вие владеете ситуация и управлявате процеса във ваша полза.

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мая Бугова

Ако имТе проблем с тия биклуци се обадете на Мая Бугова.

Мая Бугова

Посочените стъпки тук са смешни просто и неприложими..хаха..тия оси няма да ти дадат да говориш…освен ако не започнеш да им звъниш по 50 пъти на ден

374899

ЗАПОЧВАТЕ ДА ИМ СЕ ОБАЖДАТЕ ПО 100 ПЪТИ НА ЧАС-ЩЕ ВИ ГОВОРЯТ ЗА БЛИЗКИТЕ ВИ, ЗА ДЕЦАТА ВИ, ЗА РОДИТЕЛИТЕТ ВИ..В ЯРОСТ И БЕЗСИЛИЕ.. ВИЕ ПРОДЪЛЖЕТЕ ДА ИМ ЗВЪНИТЕ В СЛЕДВАЩИТЕ 10 ЧАСА НЕПРЕСТАННО- СЪЩО ИМ КАЗВАЙТЕ , ЧЕ ГИ ЗАПИСВАТЕ, КОЕТО ПО ЧЛ.33 ОТ НК Е НЕЗАКОННО.. ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ИМА НЕ САМО ЗНАНИЕ А И СЪГЛАСИЕ НА ОТВЕТНАТА СТРАНА ЗА ЗАПИСВАНЕ … ПРОДЪЛЖЕТЕ ДА ИЗВЪРШВАТЕ ТОВА ДЕЙСТВИЕ ВСЕКИ ДЕН- ДОКАТО РАЗБЕРАТ КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ ВИЕ И ВИ БЛОКИРАТ И ПРИ МИСЪЛТА ЗА ВАШЕТО ИМЕ ЗАПОЧВА ДА ИМ СЕ ПОВРЪЩА.ЩЕ ВИ ЗАПЛАШВАТ С ПОЛИЦИЯ, ЖАЛБИ И ТЕЛЕВИЗИЯ.. И АКО ГО НАПРАВЯТ ЩЕ СТАНАТ ЗА ПОСМЕШИЩЕ

валя

Госпожо БУГОВА,

Какво ще спечеля от всичко това, след като Вие сте осъдена от такава агенция. Тези ваши методи явно не вършат работа.

Катя Топалова

и като съм осъдена ми откраднаха всички пари от сметката БУГОВА