kak-da-stanem-bogati

Kак да станем богати и трите най-често срещани съвета за това

5 1 vote
Рейтинг на статията

Какво е нужно, за да станем богати

Какъв според вас е пътят към това как да станем богати? Дали това, да бъдем на правилното място в точното време? Длаи да имаме на разположение правилните ресурси, в това число и правилната информация? Или пък е необходимо нещо съвсем друго?

Много хора смятат, че за да станем богати е само въпрос на късмет и на нищо друго. Нека си припомним манията по лотарийните билети преди няколко години? Много хора (предимно с ниски доходи) искаха да станат богати като разчитат само на …. късмета си. В сигурни единици от тях извадиха късмет. Други обаче похарчиха солидни суми в очакване на късмета.

В някои държави като САЩ, се оказва, че не е много трудно да станеш милионер. В страната на неограничените възможности има 13 600 000 (13,6 милиона) домакинства, които притежават нетно богатство над 1 милион долара. Като в това нетно богатство не се включва стойността на основното им жилище. Една част от тях – около 20% са наследили своето богатство. Но другата част – около 10 милиона домакинства са спечелили минимум 1 милион долара сами. Всички тези хора са намерили правилният отговор на въпроса „Как да станем богати“.

Има ли начин да „внесем“ и да почерпим опит от тях? И така как тези хора са го постигнали? Със сигурност не е станало за една нощ и е изисквало известна дисциплина. И ако те са успели, защо да не можем да го направи всеки от нас? Ето кои са трите най-често срещани съвета, които дават хората достигнали до 1 милион от повече:

Създаване на авариен фонд

Чували сте това стотици, а може би и хиляди пъти нали? Е, може би има защо.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Счупването на крак може да ви коства 1000-2000 лв. И то ако не се налага скъпа медицинска интервенция като поставяне на „пирон“. Ако ви се наложи нещо подобно и нямаме заделени средства за това, е много вероятно да прибегнете до теглене на заем / кредит. А ако сте притиснати от времето няма да имате достатъчно възможност да изберете най-добрите условия. Това пък от своя страна ще ви коства допълнителни разходи свързани с лихви и такси за по-бързо разглеждане на документи.

Ако имате авариен фонд, ще можете да използвате част от сумата, за да покриете медицинските разноски и няма да плащате лихва за парите.

Печелете повече отколкото харчите

Този съвет по-често може да го срещнете като „харчете по-малко, отколкото печелите“. И този вариант също е валиден. Но той поставя определени ограничения. Поставя ви в рамките на това, което вече печелите. Ако печелите 1500 лв. на месец, то трябва да харчите по-малко от това.

Аз лично съм привърженик на печелете повече отколкото харчите. Тук се поставя акцент на това да изкарвате повече пари. Да намерите допълнителни начини за увеличаване на приходите (вижте статията Допълнителни доходи – защо е важно да ги имаме). Ако искаме да станем богати е необходимо да отделяме част от дохода си всеки месец. Ако имаме по-високи доходи – можем да отделяме по-голяма сума. Това пък ще скъси срокът, в който можем да достигнем до 1 милион. Но независимо какви са приходите ви, можете да отделяте някаква част, която да не харчите. Дори това да са 10 или 20 лв. на месец е едно добро начало.

Ако имате кредити – опитайте се да намалите част от сметки и разходите, които имате, а със спестените пари увеличето вноските по изплащането на кредита. Ако не изкарвате достатъчно пари е време да помислите за начин как да го направите. Може да поискате аргументирано увеличение на заплатата, да потърсите по-добре платена работа, да продадете някои от вещите си.

Разбира се, едновременно с увеличаване на приходите, е добре да помислите и за намаляване на разходите. Има доста материали по темата, които може да разгледате за идеи (ето един жокер от мен – 8 идеи за спестяване на пари).

Инвестирайте разумно

Плановете за пенсиониране и други възможности за инвестиции са изключително важни, ако искате да станете милионер. Фокусирайте върху максимизирането им, когато можете. И не забравяйте да дадете време на вашите инвестиции да се разраснат. Колкото по-рано започнете – толкова повече време ще имат да се увеличат.

Тук може да изберете различни подходи – от по-рискови, през балансирани, до ниски рискове. Но каквото и да предприемете ще бъде по-добре от това просто да изхарчите всичко за вещи, без които можете да оцелеете. (Вижте статията Къде да инвестирам 10 000 лева.)

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments