15% отстъпка за всички тениски с код dimitkoster2018

8 идеи за спестяване на пари

Idei za spestiavane na pari
Идеи за спестяване на пари

Доказан факт е, че спестяване на пари е предизвикателство за всеки един от нас. Истина е, че ако искате да спестявате, вие трябва да задържате всяка стотинка, която ви попадне. В интерес на истината това не е толкова трудно ако имате план как да го направите. Предложенията по-долу могат да ви помогнат да увеличите своите спестявания. Не започвайте с всички на куп. Изберете само три от тях и наблюдавайте спестяванията си.

1.      Започни спестяване на пари с всички налични свободни средства

Започнете ударно спестяване на пари. 50 лв. като начална сума за спестяване може бъде доста обезкуражаващо.

Започнете да мислите как можете да отделите част от заплатата си или от следващия бонус, който ще получите. Ако нямате достатъчно пари в момента, просто съберете някаква сума – около 300-500 лв. е добро начало. Но ако не можете да отделите тази сума – започнете с по-малко.

2.      Далеч от очите, далеч от ума

Един от най-лесните начини за спестяване на пари е като направите автоматични вноски от заплатата ви към вашата спестовна сметка. Много банки вече предлагат подобна възможност така, че това не трябва да е проблем за вас. Можете да кажете на банката, в която си получавате заплатата да прави директен превод на определена сума пари във посочена от вас сметка. По този начин тази сума ще бъде директно приспадана от сумата, която получавате и вие ще забравите за тях. Знаейки, че разполагате в 50-100 лв. по-малко всеки месец, вие ще си планирате по-добре разходите и в крайна сметка ще свикнете да разполагате с по- малка сума. След 2-3 месеца вече няма да е проблем за вас.

3.      Капка, по капка – вир

Добра идея е всяка вечер да изпразвате съдържанието на портфейла си от монетите, които са ви върнали през деня. Събирайте ги в голям буркан или касичка. Сумата може да не е голяма, но след 1 година ще се изненадате, колко много стотинки сте събрали. Миналата година за първи път направих този експеримент и за по-малко от 6 месеца бях събрал около 300 лв. Това не са много пари, но могат да ви помогнат да направите един приятен уикенд със семейството си. Събирайки „дребните“ можете да спестите по около 30-50 лв. на месец. Добре е парите да ги събирате за определена кауза. Моята кауза вече втора година е пътуване с мотоциклет извън страната.

4.      Няма по-вкусно от домашно приготвеното кафе

Откажете се от едни пържени картофи за обяд. Вместо това си направете здравословен сандвич и кафе.  Спестявайки  само 5 лв. на седмица от един обяд или кафе вие може да спестите до 260 лв. за 1 година. Можете да удвоите или дори да утроите тази сума, просто като пропуснете един два обяда в офиса, а вместо това си носите храна от вкъщи. Освен, че ще спестите пари, няма да налага и да изхвърляте храна от предишната вечер. Единственото, за което трябва да внимавате е тези пари за влязат във вашата спестовна сметка.

5.      Използвайте последните останали пари

Сигурен съм, че понякога в джоба си имате останали 50-100 лв от стария месец и в същото време сте получили превод на заплатата за новия месец. Вместо да се подадете на изкушението да ги похарчите бързо п по-добре ги добавете към спестовната си сметка. Точно това се случи с мен този месец. Днес получих превод на заплата за предходния месец, а в мен са останали 50 лв. Не са много, но веднага ще ги добавя към сумата, която спестявам за мотопътуването си.

6.      Направете ограничения

Ако всеки месец харчите цялата сума, която получавате е добре да направите някои ограничения за всеки член от семейството – включително и за вас самите. Уверете се, че сумата е обективна и няма да попречи на нормалните ви навици, но винаги човек си позволява някои дребни глезотии, които може да избегне.  Ако вече имате поставени такива ограничения – може би е време да ги преразгледате и актуализирате.

7.      Трудно се спестява, трудно се харчи

Обадете се във вашата банка и попитайте за начини, по които можете да предпазите вашите пари от … вас самите. Разбира се трябва да имате възможност за достъп до парите си в случай на спешен случай, но не трябва да имате лесен достъп до парите си. Най-добре е да изберете спестовна сметка към която няма дебитна карти и не можете да плащане онлайн. Така ще трябва да отидете до банката в работното й време за да изтеглите парите си. Но ако наистина е важно – все пак ще имате достъп до собствените си пари.

8.      Вие работите за пари, парите работят за вас

Този съвет е доста общ, но може да ви бъде полезен да започнете. Може би най-лесният начин да спестите пари е ако спестявате пари от месечните си разходи. Можете ли да намалите годишната си вноска за Гражданска отговорност? Наистина ли ви са необходимо 999 канала на кабелната телевизия при положение, че гледате не повече от 10? Можете ли да намалите месечния си абонамент за мобилен телефон. Планът ви за спестяване трябва да бъде уникален – съобразявайки се с вашия личен бюджет. Първата стъпка е да създадете план, според който да спестявате и да си поставите конкретни цели.

[dropshadowbox align=“none“ effect=“lifted-both“ width=“450px“ height=““ background_color=“#fdfbb7″ border_width=“1″ border_color=“#dddddd“ ]Споделете какъв е вашият метод на спестяване в коментар под статията.[/dropshadowbox]

This Post Has One Comment

Коментирай

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu