8-idei-za-spestqvane-na-pari

8 идеи за спестяване на пари [обновена]

5 1 vote
Рейтинг на статията

Доказан факт е, че спестяването на пари е предизвикателство за всеки един от нас. Но това да имаме спестявания се оказва наистина важно – особено в моменти на криза.

Истината е, че ако искате да спестявате, вие трябва да задържате всяка стотинка, която ви попадне. В интерес на истината това не е толкова трудно ако имате план как да го направите. Предложенията по-долу могат да ви помогнат да увеличите своите спестявания.

Имайте предвид, че спестяването е навик. И като всеки друг навик, той може да бъде добър и лош. Смятам, че спестяването е добър навик и той трябва да се тренира. За да създадете един навик са ви необходими между 21 и 90 дни. В началото може да ви бъде малко трудно, но ако започнете с правилната нагласа и стратегия ще се изненадате, колко лесно може да превърнете спестяването във ваш добър навик.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Не започвайте с всичко на куп. Изберете само три от тях и наблюдавайте спестяванията си.

1. Започнете спестяване на пари с всички налични свободни средства

Започнете ударно спестяване на пари. 5000 лв. на месец като начална сума за спестяване може бъде доста обезкуражаваща.

Започнете да мислите как можете да отделите част от заплатата си или от следващия бонус, който ще получите. Ако нямате достатъчно пари в момента, просто съберете някаква сума. 300-500 лв. е добро начало. Но ако не можете да отделите тази сума – започнете с по-малко.

Най-добрият момент, в който да започнете да спестявате е преди 5 години. Ако още не сте го направили – следващият най-добър момент е днес. Още сега извадете една банкнота от 20 лв. и я сложете някъде. Не отлагайте първата стъпка. Тя е най-трудната.

2. Далеч от очите, далеч от ума

Един от най-лесните начини за спестяване на пари е като направите автоматични вноски от заплатата ви към вашата спестовна сметка. Много банки вече предлагат подобна възможност така, че това не трябва да е проблем за вас.

Можете да кажете на банката, в която си получавате заплатата да прави директен превод на определена сума пари във посочена от вас сметка. По този начин тази сума ще бъде директно приспадана от сумата, която получавате и вие ще забравите за тях.

Знаейки, че разполагате в 50-100 лв. по-малко всеки месец, вие ще си планирате по-добре разходите и в крайна сметка ще свикнете да разполагате с по-малка сума. След 2-3 месеца вече няма да е проблем за вас.

Ако все пак искате вие лично да управлявате този процес си определете една дата в месеца (най-добре веднага след като получите заплата) и точно на тази дата да правите превод на сумата, която ще спестите този месец.

3. Капка, по капка – вир

Друг подход, който използвам е всяка вечер да изпразвате съдържанието на портфейла си от монетите, които са ви върнали през деня. Събирайте ги в голям буркан или касичка.

Сумата може да не е голяма, но след 1 година ще се изненадате, колко много стотинки сте събрали.

Вече няколко години практикувам този метод и се оказва, че на годишна база събират около 600-700 лв.

Това не са много пари, но могат да ви помогнат да направите един приятен уикенд със семейството си. Събирайки „дребните“ можете да спестите по около 30-50 лв. на месец. Добре е парите да ги събирате за определена кауза.

Моята кауза вече втора година е пътуване с мотоциклет извън страната.

4. Няма по-вкусно от домашно приготвеното кафе

Откажете се от едни пържени картофи за обяд. Вместо това си направете здравословен сандвич и кафе. 

Ако само веднъж в седмица не се храните на вън, а си приготивте обяд от вкъщи ще можете да спестите поне 5 лв. на седмица. По този начин си гарантирате минимум 260 лв. за 1 година.

Можете да удвоите или дори да утроите тази сума, просто като пропуснете два-три обяда в офиса, а вместо това си носите храна от вкъщи. Освен, че ще спестите пари, няма да налага и да изхвърляте храна от предишната вечер. Единственото, за което трябва да внимавате е тези пари за влязат във вашата спестовна сметка.

5. Използвайте последните останали пари

Сигурен съм, че понякога в джоба си имате останали 50-100 лв от предходния месец и в същото време сте получили превод на заплатата за новия месец.

Вместо да се подадете на изкушението да ги похарчите бързо по-добре ги добавете към спестовната си сметка. Точно това се случи с мен този месец. Преди няколко дни получих превод на заплата за предходния месец, а в мен са останали 50 лв. Не са много, но веднага ще ги добавя към сумата, която спестявам за мотопътуването си.

6. Направете ограничения

Ако всеки месец харчите цялата сума, която получавате е добре да направите някои ограничения за всеки член от семейството – включително и за вас самите. Вече сте приели тези идеи за спестяване на пари – от вас засиви дали ще се възползвате.

Уверете се, че сумата е обективна и няма да попречи на нормалните ви навици, но винаги човек си позволява някои дребни глезотии, които може да избегне. Ако вече имате поставени такива ограничения – може би е време да ги преразгледате и актуализирате.

Аз имам склонността да си купивам книги доста често. И както можете да се досетите имам доста книги, които още не съм прочел. Въпреки това когато видя интресна книга си я купувам. Поради тази причина в момента имам поне 15 книги, които не съм прочел.

Затова си направих ограничение. Купувам нова книга, само след като прочета две от вече закупените.

7. Трудно се спестява, трудно се харчи

Обадете се във вашата банка и попитайте за начини, по които можете да предпазите пари си от … вас самите. Разбира се трябва да имате възможност за достъп до парите си в случай на спешен случай, но не трябва да имате лесен достъп до парите си.

Най-добре е да изберете спестовна сметка към която няма дебитна карти и не можете да плащане онлайн. Така ще трябва да отидете до банката в работното й време за да изтеглите парите си. Но ако наистина е важно – все пак ще имате достъп до собствените си пари.

8. Вие работите за пари, парите работят за вас

Този съвет е доста общ, но може да ви бъде полезен да започнете.

Може би най-лесният начин да спестите пари е ако спестявате пари от месечните си разходи. Можете ли да намалите годишната си вноска за Гражданска отговорност? Наистина ли ви са необходимо 999 канала на кабелната телевизия при положение, че гледате не повече от 10? Можете ли да намалите месечния си абонамент за мобилен телефон?

Планът ви за спестяване трябва да бъде уникален – съобразен с вашия личен бюджет.

Първата стъпка е да създадете план, според който да спестявате и да си поставите конкретни цели.

  • Извадете лист и химикал и напишете какво най-много искате в момента
  • След това напишете колко ще ви струва това нещо
  • Задайте си срок, в който искате да го имате
  • Изчислете каква сума на месец ще ви е необходима, за да можете да си го позволите в края на срока
  • Още сега извадете първата вноска – дори и това да означава да се лишите от нещо друго
  • Продължете да спестявате тази сума всеки месец

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] често сте се питали как да спестяваме. Това е едно от онези неща, които е много лесно да си […]