Съвети за финансов успех през 2019

Съвети за финансов успех през 2019

5 1 vote
Рейтинг на статията

Постигане на финансов успех

Финансов успех е едно от нещата, които съм записал като цел в плана си за 2019 година. Всъщност целта, която съм си поставил е, до 2024 година да успея да погася един голям (ипотечен) кредит, който имам.

Това не ми е цел от вчера! Последните 2-3 години работя в тази посока.

Но за да стигна до 2024 година трябва да мина през 2019. Точно затова, в края на 2018 година е времето да се начертаят плановете за следващата. Да се поставят цели. И да се направи стратегия за постигане на тези цели.

И не на последно място – да се действа!

Ето какво смятам да предприема аз през 2019 година за постигане на поставените цели.

Спестяване


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Най-важният принцип за постигане на финансов успех и финансова свобода, е да харчите по-малко отколкото печелите.

Ето защо е добре за започнете да спестявате.

Поставете си за цел малка сума, която можете да спестявате всеки месец. И това трябва да е първото нещо, за което да помислите, веднага щом получите плащане.

Отделяйте редовно тази сума в отделна сметка (препоръчвам) или теглете в брой и прибирайте „под дюшека“.  Първият вариант е за предпочитане. Така няма толкова лесно да се изкушите да похарчите тази сума.

Спестената сума може да ви послужи като буфер за неочаквани, но важни разходи за здраве, спешен ремонт на колата и т.н.

Автоматизирайте

В днешно време е изключително лесно да автоматизирате целия процес по спестяване и дори инвестиране. Направете настройки в електронното си банкиране или посетете банката, в която си получавате заплатата.

Направете нареждане за автоматичен превод на сумата към вашата спестовна сметка. Така ще сте сигурни, че няма да „забравите“ да направите това плащане. И си гарантирате макар и малка сума, която ще влезе във вашата сметка.

Ако имате някакви инвестиции помислите дали можете да автоматизирате и тях.

Направете си план за разходите

Няма как да постигнете финансов успех, ако не знаете къде отиват парите ви.

Най-добре използвайте Excel или GoogleSheets. Разделете колоните по месеци и добавете всички разходи, за които можете да се сетите. Тук може да включите разходите за наем / ипотека, разходите за режийни (те са сравнително прогнозируеми).

Добавете данъците за жилище и автомобил. Към тях прибавете застраховките – за жилище, за автомобила, лични. Не забравяйте и подаръците за рождени дни и разходите за почивки.

След като сте планирали всички разходи – погледнете голямата картинка. Вижте дали можете да намалите някои от разходите. Започнете от абонаментите към мобилните оператори, интернет и ТВ доставчици. След това погледнете застраховките, които плащате и сравнете оферти на различни брокери.

Използвайте дори и малките отстъпки

„Никога не плащайте пълната цена за нещо, което можете да намерите безплатно или с отстъпка!„

Това е един принцип, който в началото ми беше малко трудно да възприема. Но след като видях колко пари могат да се спестят, ми стана любим.

През последната година съм похарчил около 400 лв. за книги. След това намерих код за отстъпка за покупка на книги (dimitkoster20 – 20% в Locus-publishing) и (dimitkoster – 10% в Ozone.bg). Сами можете да сметнете колко бих спестил при използването на тези кодове.

Също така, ако заплатите дължимите си данъци към държавата до 31.01 ще получите 5% отстъпка (НАП има и други отстъпки, които можете да видите тук)

Инвестирайте

Открийте инвестиционна възможност, която ви допада най-много. Добре е да бъде във сфера, в която имате познания. Това може да бъде p2p lending, форекс търговия, акции на БФБ или пък друго.

Възможностите са неограничени!

След това реинвестирайте. Използвайте чудото наречено сложна лихва, която ще ви помогне да постигнете още по-висока доходност.

И колкото по-рано започнете – толкова по-добре. Никога не е твърде късно да започнете да отделяте част от доходите си за инвестиции.

Подобрявайте се

Най-добрият начин да постигнете финансов успех е всеки ден да бъдете по-добрата версия на себе си. Всеки ден! Учете нови неща. Експериментирайте. Имайте план.

Гледайте безплатни видеа, уебинари, семинари.

Изберете се сфера, която ви интересува и станете много добри в нея.

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments