finansova-svoboda

Харчете по-малко отколкoто печелите

5 1 vote
Рейтинг на статията

Има едно основно правило за това да имате добро финансово състояние и същевременно да увеличавате своето благосъстояние. Ако попитате някой от хората, които са успели да направят много пари, за един единствен съвет относно парите, най-вероятно техният отговор ще бъде:

Харчете по-малко отколкото печелите

Звучи толкова просто, нали? Има страшно много хора, които се загробват с нови и нови кредити (харчат повече отколкото изкарват) или живеят буквално от заплата до заплата (харчат точно толкова, колкото печелят).

Принципът на това да харчиш по-малко отколкото печелиш има огромен позитивен ефект.

Стъпка 1 – погасете всичките си кредити.

Ако спазвате този принцип ще ви остават свободни пари, което пък от своя страна ще ви позволи да правите по-големи вноски за кредита, който имате. След известно време кредитът или кредитите, които имате ще бъдат тотално погасени и ще изчезнат от колоната с месечните ви разходи. С кредит или два по-малко ще имате допълнителна свобода да „дишате“ свободно.

Стъпка 2 – спестявайте.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Като начало е добре да си откриете спестовна или депозитна сметка, която ви позволява да изтеглите част от спестените си пари в случай на спешна нужда (в случай, че колата ви се нуждае от спешен ремонт или останете без работа). Спестяването ще ви даде и възможност да помислите за своето пенсиониране (никога не е рано за мислите за това) и да започнете да осигурявате своето бъдеще за вашите „златни“ години. 

спестяване

Стъпка 3 – ще намалите напрежението

Знаейки, че нямате кредити, че при случай на нужда имате „гръб“, на който да се облегнете и мисълта, че сте започнали да осигурявате своите старини, всичко това ще намали ежедневното напрежение. Ще можете да спите по-добре, ще подобрите здравословното си състояние и ще се чувствате по-щастливи от живота.

Финална стъпка

Ще имате възможност да откриете възможности, които не сте виждали до момента. Когато се освободите от дълговете си и харчите много по-малко отколкото изкарвате, изведнъж ще имате много повече кариерни възможности. Няма да има нужда да търпите работата си изпълнена със стресови ситуации – ще имате финансовата свобода да се махнете и да изпълните една своя мечта или да вършите това, от което ще се чувствате щастливи. Ще имате свободата да избирате къде и как да живеете.

Всичко това води отново до един основен принцип – харчи по-малко отколкото печелиш.

Това твърдение всъщност се състои от две  части.

Харчи по-малко всъщност означава, че трябва да намалиш своите разходи. Първата стъпка не е необходимо да бъде нещо драматично. Някои от съветите за съветите за драстично намаляване на разходите се препоръчват от хора, които са опитали някой от основните методи за намаляване на разходите, харесали са ги и сега искат по-интензивно има намаляване.

Аз лично правя следното – винаги използвам нови методи и стратегии за спестяване като зарязвам тези, които не работят за мен и оставям тези, които работят в моя полза.

Втората част от фразата, отколкото печелите, всъщност е другата част от уравнението – увеличете вашите приходи. Увеличаването на вашите приходи ще ви донесат повече пари, с които ще можете да се отървете от дълговете си и да се занимавате с нещо, което ви доставя удоволствие.

Има безкрайно много начини за печелене на пари, но има няколко стратегически решения, които  всеки може да приложи съм своя живот. Ето и няколко основни начина, с които ще започнете да увеличавате доходите си.

Първо, спрете да скатавате на работа. Времето, което прекарвате мотаейки се, сърфиране в интернет или ходенето за по цигара с колеги, е време, което със сигурност сте загубили. Вместо това инвестирайте това време в нещо, посветено на кариерата ви, дори и да не е директно за проекта, по-който работите. 

Второ, работете върху своите умения. Най-добре е човек да има много умения, които се търсят от останалите. Това не е никак лесно, но пък е сигурен път в това да се развивате и израствате в кариерата. Работете и върху подобряване на вече придобитите ви умения. Приемайте всяка възможност, която ви се отваря да говорите пред публика, придобийте добри умения за управление на времето.

Трето, изградете силни и полезни взаимоотношения с колкото се може повече хора, които са във вашият бизнес. И не само. Използвайте социални мрежи като Twitter, LinkedIn и започнете разговори с хора, които работят същото или подобно на вас. Ако имате възможност да се свържете с хора, с които можете да сте си взаимно полезни – направете го. В България тепърва ще се развиват подобни бизнес клубове или друг вид клубове, в които специалисти ще обменят опит по между си и ще си бъдат взаимно полезни. Споделяйте това, което знаете и бъдете полезни с това на другите.

Четвърти, стартирайте собствен бизнес. И под собствен бизнес нямам предвид да започнете за попълвате платени онлайн анкети. Те могат да ви докарат страничен долар, но няма да ви направят богати. Под собствен бизнес имам предвид нещо, което да превърнете от хоби в дейност, която  да ви носи пари и да ви направи предприемач. 

И накрая – придържайте се към максимата – харчете по-малко отколкото печелите. Всяка крачка, която правите в тази посока и увеличаването на тази разлика ви приближава към едно по-добро място. Място без кредити и дългове, място на финансова свобода.

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments