low angle view of shoes

Печеливш ли е бизнес моделът на Fashion Days

2 1 vote
Рейтинг на статията

За специалните клиенти на Fashion Days

Пред последните 1-2 години у нас навлезе един нов вид бизнес на онлайн магазините. Този на затворените клубове, при които можеш да видиш какво се предлага само ако си предварително регистриран.

Такива са Fashion Days, Trendo, Vivre. Fashion Days са може би най-големия играч на българския пазар с приходи за 2012 година от над 15 млн. лв, което е почти 4 пъти повече от приходите през 2011 година.

Този огромен ръст на приходите не е без благодарение на масираната рекламна кампания -особено в интернет. Почти няма човек, който да не е виждал подобна реклама на компанията предлагаща модни дрехи и аксесоари на намалени цени.

Сега или никога


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Бизнес моделът, който използват сайтовете се придържа към един от най-успешните методи за приключване на сделка, позната на всеки търговец – това е „създаването на спешна ситуация“ – сделките са валидни само за 1 ден или седмица, което кара потребителите да не мислят много и да нямат време да сравняват цени, а да си закупят продукта.

Другият метод, който много успешно се използва е „методът на ограничената наличност“, тъй като стоките, които се предлагат са „ограничени“ бройки, което отново кара потребителите да вземат бързо решение.

Цената е цар

Това, което прави подобни сайтове успешни са големите намаления, които правят – до 80% от реалната стойност на предлаганите маркови стоки.

Цената се постига, тъй като подобни онлайн магазини не държат стоката си на склад, а събират поръчки от потребителите и след това правят заявка – директно от производител или вносител на тези модели. Това е и причината доставката до крайният клиент да се бави над две седмици.

Но както знаем – българите искат да носят маркови дрехи въпреки кризата и са склонни да чакат.

Бизнес моделът

Бизнес моделът, който използва Fashion Days и другите подобни сайтове много се доближава до бизнес модела на сайтовете за групово пазаруване и не случайно Grabo влезе в играта със свой сайт – Trendo.bg. Към момента няма много играчи на пазара, което позволява на първите да оберат каймака и да създадат добра клиентска база, на която да продължат да продават чрез емейл маркетинг кампании за различни празници.

Другите играчи

Подобни статии

2 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments