debt-free

Имам много бързи кредити – какво да направя

5 1 vote
Рейтинг на статията

9 идеи как се отървете от кредитите. Завинаги!

Има ситуация, които се налага човек да изтегли кредит. Понякога има повече от една ситуация. И тогава кредитите стават 2, 3, а в някои случаи и много повече. Независимо дали ситуацията и при вас е подобна и без значение какви за причините да се стигне до тук има начин да се измъкнете от клопката на кредитите завинаги.

Няма да е лесно. Няма да е приятно. Ще трябва да си наложите някои ограничения. Ще трябва да работите извънредно или допълнително. Но ако имате желанието в рамките на 2-3 години, ще имате възможност да изплатите всичко, което дължите и повече Н-И-К-О-Г-А да не теглите кредит.

Осъзнайте проблемa

Първата стъпка към решаването на един проблем е неговото осъзнаване. Щом четете тази статия, най-верояно вече сте осъзнали, че има проблем. Или поне да сте в затруднена ситуация. Имате да плащате вноски по кредитите си, а нямате пари затова. Банките ви отказват нов заем, защото вече имате няколко просрочия.🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Решението, обаче не е нов кредит.


Важното е, че сте осъзнали проблема и започвате да търсите решение. Продължете да четете и ще разберете какви са стъпките, които трябва да предприемете, за да излезете на чисто.

Направете списък с всички кредити, вноски и лихва, която плащате

След като вече знаете, че многото кредити са проблем и търсите решение, трябва да знаете къде сте в момента.

Направете списък с всички кредити, които имате. Това включва, ипотечен кредит, потребителски кредит/и, кредитни карти, овърдрафт, стокови кредити, бързи кредити. Можете да използвате лист или химикал или електронна таблица в Excel или Google Sheets. Вие решавате.

Напишете всеки кредит, сумата, която остава по главницата, лихвата, месечната вноска. Сега имате цялата информация на едно място.

Подредете кредити като започнете от най-високата лихва.

Опитайте се да договорите по-добри условия

Може да звучи странно, но това е най-доброто, което можете да направите. След като знаете какво и на кого дължите, поемете отговорността и бъде проактивни. Не се отказвайте.

Обадете се на банката или кредитора, от който сте взели кредит и им обяснете, че искате да бъдете редовен платец, но изпитвате затруднения. Помолете за предоговаряне на условията и намаляване на лихвата.


Важно!!! Искайте намаляване на лихвата.

НЕ се съгласявайте на някое от следните предложения:

  • Гратисен период;
  • Удължаване на срока на кредита;
  • Предоговаряне при по-изходна лихва и отпускане на нова сума;

Ако поискате намаляване на вноската, много бързо ще ви предложат увеличаване на срока, което пък със сигурност ще доведе по плащане на повече лихви. А това е нещо, от което искате да избягате.

Сигурно няма да стане от първия път. Най-верояно няма стане и от втория път. Важното е да продължавате. Кредиторите ще предпочитат да направят отстъпка от лихвата, защото ако преминете в просрочие, те ще трябва да продадат дълга ви на колекторска компания. Обикновено това става на 20-30% от дължимата сума. Така, че банката / кредиторът имат изгода да ви направят малка отстъпка, вместо да ви предадат на фирма за събиране на задълженията.

След като се обадите на единия кредитор, се обадете и на останалите от списъка. Може би не всички ще откликнат на молба ви веднага, а може би ще има и такива, които няма да се съгласят.

Малките победи също са важни. Всеки спестен лев, ще ви помогне да изплатите друг кредит.

Използвайте месечен бюджет за планиране на приходите и разходите

Създаването на бюджет е един от най-основните и ефективни начини за излизане от дълга. Бюджетът ви помага да проследявате разходите си и да намирате области, в които можете да ги намалите. Месечният бюджет ще ви каже къде отиват парите ви всеки месец и дали отиват на правилното място.

Добре направеният месечен бюджет ще ви помогне да приоритизирате разходите си, подчертава ненужните разходи и ви помага да видите къде отиват парите ви.

Изготвянето на месечен бюджет може да отнеме много време и може да изисква от вас да направите някои жертви, за да намалите разходите. Ако не сте сигурни откъде да започнете вижте нашия Шаблон за месечен бюджет, който ще ви спести много време.

Използвайте методът на снежната топка за погасяване на кредити

Има различни стратегии и методи за погасяване на кредитите. Сега ще разгледаме метода на снежната топка.

Методът на снежната топка включва първо изплащане на най-малкия ви кредит. След като го изплатите използвате сумата, която сте отделяли за него и я добавяте към месечната вноска на следващия по размер кредит. След това преминаване към следващия най-малък дълг, докато всичките ви дългове бъдат изплатени.

Точно затова по-горе споменахме, че трябва да имаме списък с всички кредити.

Използването на този метод и закриването на един кредит ще ви даде усещане за победа. Когато видите, че дълговете се изплащат, ще имате мотивацията да продължите и се възползвате от набраната инерция, за да се справяте с по-големи дългове.

Слаба страна на този метод е, че моби би не е най-рентабилният метод, тъй като в крайна сметка може да плащате повече лихва в дългосрочен план.

Тук на помощ идва друг метод известен като методът на лавината.

Метод на лавината за изплащане на кредит

Методът на лавината за изплащане на кредит е стратегия за погасяване на дългове, при която се започва с изплащане на дълга с най-висок лихвен процент. След като този дълг е изплатен, се продължава с изплащане на следващия дълг с най-висок лихвен процент и така нататък, докато всички дългове не бъдат погасени.

Този метод има за цел да минимизира общия лихвен разход, който се плаща за всички дългове. Като започнете с погасяване на дълга с най-висок лихвен процент, ще намалите общия си лихвен разход и ще избегнете излишни разходи в бъдеще.

Пример за метода на лавината за изплащане на кредит: Ако имате три дълга – 5000 лв. с лихва 20%, 10000 лв. с лихва 15% и 15000 лв. с лихва 10%, ще започнете с изплащане на дълга от 5000 лв. с лихва 20%, след което ще продължите с изплащане на дълга от 10000 лв. с лихва 15% и накрая с дълга от 15000 лв. с лихва 10%.

Предимства на метода на лавината за изплащане на кредит: Минимизира общия лихвен разход и може да бъде по-бърз и ефективен от други методи.

Недостатъци на метода на лавината за изплащане на кредит: Може да изисква повече финансови ресурси, за да започнете да изплащате дълга с най-висок лихвен процент, и може да отнеме повече време, за да изплатите всички дългове.

Намалете разходите си

Може и да звучи логично и очевидно, но много хора пропускат тази най-проста стъпка.

В сайта сме имаме доста статии за това как да намалите разходите и да спестите пари. Ето две статии, които могат да ви дадат насоки от къде да започнете:

Съвети за спестяване на излишни разходи

8 идеи за спестяване на пари

Както казахме и в началото на статията, няма да бъде лесно, няма да бъде и приятно. Но е изключително важно да се лишите от всички излишни разходи (поне за някакъв период от време).

Увеличете приходите си

Да, знам какво си мислите. Лесно е да се каже, и аз искам да получавам повече пари. Тук обаче ще трябва да ви кажа нещо, което сигурно няма да ви хареса. Вие сте отговорни за това колко пари получавате. Отговорен не е работодателят ви, не е и държавата.

Какво можете да правите? Каква в квалификацията ви? Запишете се на допълнителен курс или повишете квалификацията си в това, което правите. Научете чужд език (или поне започнете). Ако знаете един – научете втори. Така ще имате предимство пред други кандидати за работа, а и ще може да поискате по-висока заплата.

Поискайте повишение на заплатата. Може и да не получите, но ако не поискате със сигурност няма да получите. Поискайте допълнителана работа от шефа си или работете повече часове.

Започнете допълнителна почасова работа – разнос на храна (Glovo, Dominos Pizza – търсят постоянно хора). Има стотици начини, чрез които можете да започнете да печелите повече.

Тук отново ще ви помогна с две статии по темата.

6 неща за парите и защо е важно да имате допълнителни доходи

5 начина за генериране на допълнителни доходи още днес

Обединете кредитите си

Това е последното нещо, което съветвам, а и в много случаи може би няма да бъде възможно.

Консолидацията на дълга включва теглене на нов кредит за изплащане на всички вече съществуващи кредити, оставяйки ви само едно месечно плащане. Това ще улесни и опрости месечните плащания и може да намали лихвения процент.

От друга страна, ако не невъзможно (може и да няма кой да ви даде такъв кредит, ако имате лошо ЦКР), то може да бъде рисковано. Ако в крайна сметка отново използвате кредитни карти и може да не намали общата сума на задълженията ви.


Ако имате затруднения и не знаете от къде да започнете може да се свържете с нас за консултация и заедно да начертаем план за излизане от омагьосаната въртележка на кредитите. Консултацията е безплатна. След като се запознаем с вашия конкретен казус бихме могли да предложим и последващо съдействие чрез платени консултации.

.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments