pasiven-dohod

Пасивен доход – ключът към създаване на богатство

5 1 vote
Рейтинг на статията

Милионерите си осигуряват различни източници на пасивен доход

Ако прочете биографии и интервюта на наистина богати хора за това как да посгинали своето богатство, много голяма част от тях имат нещо общо. Постигането на богатство се случва в течение на времето. Те не са направили милиони от това, че са пестили стотинки от кафе и закуски. Нито пък от това, че са поискали повишение на заплатата. За сметка на това, те правят нещо, което много хора не осъзнават и не правят. Генериране на алтернативни източници на доходи, които генерират пасивен доход.

Много от тях имат различни източници на пасивен доход, като голяма част от милионерите споделят за поне 7 различни източника. Това са различни начини за придобиване на активи осигуряващи доходи по време на пенсиониране, доходи, който да се инвестират на капиталовите пазари и доходи за покриване на текущите разходи.

Пасивният доход е един от основните механизми, чрез които, както се казва, „богатите стават по-богати“. Голяма част от хора дори и да са създали някакви пасивни парични потоци, те са свързани предимно с банковите депозити. Но това не е начинът, по който се става богат. За по-добри доходи, са нужни по-добри инструменти.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


И така, как да накарате парите си да работят по-усилено за вас?

За щастие, пасивният доход вече не е привилегия само на за най-богатия 1% от населението. С правилните знания и стратегия всеки може да използва своите доходи и спестявания, за да започне да изгражда истинско богатство в краткосрочен план.

Днес ще разгледаме пасивния доход – защо работи и най-добрите начини да го използвате във вашето портфолио. Ще споделим най-добрите пасивни методи за постигане на високоефективна възвръщаемост според нас. Тук разбира се преценката е субективна и ако работи добре за мен и моите финансови цели, може да не стои така въпроса и при вас.

Защо създаването на пасивен доход е толкова важно

Всички разполагаме само с 24 часа на денонощие и това е валидно за всеки деин от нас. Така, че използването най-добрите възможности в тези 24 часа е от ключово значение за постигането на финансово благополучие. Покрай нас вече има почти неограничени възможности за допълнителни доходи. Като човешки същества, разполагащи само с 24 часа, можем да поемем само ограничен кръг от дейности.

И ето тук идват на помощ пасивните доходи. Ако вие можете да работите 10-12-14 часа на ден (все пак трябва и да спите по малко), то вашите пари могат да работя 24/7 365 дни в година, без да се оплакват и то в продължение на години. Те не страдат от болести, burnout и нямат нужда от ваканция или почивка. Те печелят вместо вас, дори и докато спите.

Пасивните инвестиционни инструменти правят това без нужда от практическо управление или инвестиране на време. Докато вие генерира свежи доходи, вашите инвестиции правят същото се увеличават.

Най-популярните инструменти за създаване на пасивен доход

Не всички възможности за пасивни доходи са равни. Изборът на подходящите средства са важна част от вашата инвестиционна стратегия.

Недвижими имоти като инструмент за получаване на пасивен доход

Недвижимите имоти са може би първият актив, за който се сещаме когато говорим за пасивни доходи. Без значение дали става дума за жилищен имот или търговско помещение (магазин, склад) можете да го отдадете под наем и да получавате приход всеки месец. В същото време освен пасивен доход от наем, можете да спечелите от увеличаващата се цена на имота в по-дългосрочен план.

Доходът от наем от имоти може да не бъде изцяло пасивен. Най-вероятно ще се наложи първо да намерите наематели, което е свързано с различни активности и разходи от ваша страна. Маркетинг, огледи, сключване на договор и други. След като вече имате наематели е много вероятно да се наложи да предприемете някакви ремонтни дейности за остраняване на възникнали проблеми в имота. Не на последно място, наематели ви може да напуснат имота. Тогава ще трябва да го подготвите за следващите, което отново ще ви коства време, труд и средства.

От друга страна обаче, вече има професионални фирми, които срещу процент от наема, ще направят всичко вместо вас. Тогава наистина ще имате пасивен доход от недвижим имот. Този процент се движи между 7% и 10%. Избирайки този вариант, ще си осигурите напълно пасивен доход, но пък няма да имате пълния контрол върху процесите.

Недостатък на този вид пасивен доход е необходимостта от това да притежават голям капитал за закупуванео на имота. Ако пък използвате ипотечен кредит за това, поемате допълнителен риск.

Инвестиране в REIT / АДСИЦ

REIT (Real Estate Investment Trusts) и АДСИЦ (Акционерни дружествата със специална инвенстиционна цел) са едно и също нещо. Това с акционерни дружества, които инвестират в различни класове недвижими имоти. Основното предимство на този вид инвестиция е, че можете да се възползвате от разпределяне на печалба, придобита от недвижим имот, дори и да не разполагате с пълната сума за закупуването му.

Тези дружества ви позволяват да придобиете дял в недвижима собственост срещу малки суми. От друга страна тези дружества за задължени за разпределят дивидент в размер на минимум 90% от реализираната печалба. Така вашият доход се получава от една страна от получения дивидент, а от друга от повишаване на цената на притежаваните от вас акции или дялове. Ако се наложи да излезете от тази своя инвестиция е възможно да се случи в доста кратък срок, тъй като те са високо лидвидни.

Недостатък на този вид доход е, че реално не притежавате имота, в който инвестирате.

Инвестиране в акции носещи дивиденти

За разлика от акциите на растеж, акциите с дивидент възнаграждават инвеститорите чрез споделяне на печалбата. Инвеститорите получават парични плащания на редовни интервали, ако компанията е взела решение за изплащане на такива дивиденти. Ако искате да започнете да инвестирате с малки суми, можете да го направите в платформата etoro. Трябва да се има предвид, че акциите на компании изплащащи дивиденти не са 100% сигурни. Въпреки това те са алтернатива на акциите за растеж за тези, които се интересуват от по-нискорискова позиция на публичните пазари. Добре е в портфолиото си да имате акции на компании изплащащи дивиденти, които да ви носят регулярни приходи и да ви дават някаква сигурност.

Ето няколко компании даващи сравнителни високи дивиденти:

  • UWM Holdings Corp – UWMC – 9.01%
  • Omega Healthcare Investors Inc. – OHI – 8.71%
  • OneMain Holdings Inc – OMF – 8.13%
  • Devon Energy Corp. – DVN – 6.62%
  • New York Community Bancorp Inc. – NYCB – 6.22%

Още подобни компании можете да намерите в сайта на MarketWatch.com.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments