Вземете кредит от себе си

Трябва ви кредит- защо не го вземете от себе си?

4 1 vote
Рейтинг на статията

В последно време доста често чувам за идея, която се нарича „собствено банкиране“ или „плати първо на себе си“. Със сигурност тези от вас, които са чели някоя от книгите на Робърт Кийосаки, знаят какво ознава „плати първо на себе си“.

Тази идея звучи доста необикновено.

Целта на това упражнение е, ако ти трябват пари за някаква покупка да вземеш заем от … себе си, а не от банка. Има различни разновидности на тази идея, както и привържници и критици. Според мен най-добре е да се направи комбинация от няколко подобни системи, които ще дадат още по-голям ефект при правилното им използване.

Вземи заем от себе си

Само в няколко стъпки, които са изпитани в практиката

Стъпка 1 Открийте си банкова сметка, която ще ви бъде основната сметка


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Откриването на сметка е изключително лесно, ако вече нямате такава. Това може да бъде обикновена разплащателна или спестовна сметка.

В тази сметка слагайте всяка стотинка, която печелите през месеца. Към момента на нашият пазар се предлагат доста различни условия за откриване на сметка, но според мен, едно от най-добрите предложения е на Alpha bank (ред. към момента на писане на статията имаше такава банка, но към момента тя вече не съществува), с тяхната PayRoll сметка и безплатна дебитна карта.

Това е услуга, при която трябва да си получавате заплатата в тази сметка. След като получите първата си заплата започват да ви начисляват лихва от 3,5% на година за сумата, която е по сметката.

Освен това използването на дебитната карта по тази сметка ви носи и cash bank, под формата на ваучери за пазаруване в супер маркет Careefour. При всяка транзакция получавате 1% cash back от всеки един търговец, 5% от всички бензиностанции и 10% при пазаруване в Careefour,

Стъпка 2 Определете си сума, която да харчите на месец

Веднъж в месеца вадете някаква сума каквато вие решите. Тази сума я преместете в нормална разплащателна сметка.  Реално това ще са парите, с които вие ще живеете през месеца и ще си плащате сметките.

Да приемем, че печелите по 1000 лв. на месец. Необходимите разходи на месец за вас са 800 лв., които ще покрият нуждата ви от храна, плащане на сметки и малко забавления.

Тези 1000 лв., които печелите се депозират автоматично във вашата основна сметка, а 800 лв. отиват в разплащателната ви сметка, от която ще теглите и плащате. По този начин вие ще разполагате с 800 лв. до края на месеца или до следващата ви заплата. 

Следващият месец отново получавате заплата 1000 лв., която отива в основната ви сметка, но там са останали 200 лв, от предишния месец, което е 1200 лв.

Отново изтегляте 800 лв. към разплащелната си сметка и в основната ви сметка остават 400 лв.

Това го правите всеки месец отново и отново. В края на годината ще разполагате с 2400 лв. в сметка, като ако изберете такава с лихва, както посочихме по-горе, на сумата, която остава в сметката ви ще има начислена и лихва. Не голяма, но все пак лихва. При дадения пример лихвата по тази сметка в края на годината ще бъде около 45 лв.

Използвайте своята основна сметка като собствена банка

Използването на основната ви сметка като източник на „заем“ е изключително лесно.

Ако сте спестявали достатъчно продължително време в своята основна сметка, ще можете лесно да вземете назаем от себе си сумата, която ви трябва. Много по-добре е да вземете пари от себе си, отколкото от банка.

Уловката тук е да върнете този заем при условията, които бихте получили в банката. По този начин ще платите лихва на себе си. Направете си погасителен план и се придържайте към него.

Да кажем, че в рамките на 2 години не са ви били необходими допълнителни пари и сте успявали да се вместите в тези 800 лв. на месец. В края на втората година ще имате 4800 лв. от вноските, които сте правили + 175 лв. от лихвата или ще имате близо 5000 лв.

Ако решите да си купите хубав телевизор за 1500 лв. теглите тази сума от основната си сметка, вместо да взимате потребителски кредит. Решавате, че ще върнете тази сума отново в основната ви сметка след 2 години и ще върнете сумата от 2000 лв. В тази сума е начислена лихва, която бихте платили, ако вземете кредит от банка или друга институция. Това означава, че месечната ви вноска по погасяване на този кредит ще бъде 83 лв на месец.

С малки стъпки към прогрес

По този начин вие трябва да увеличите сумата, която остава в основната ви сметка с 83 лв. или вместо 200 лв, тя трябва да стане 283 лв. Така вие се издължавате на себе си за следващите 2 години при това с лихва. Какво се получава след още 2 години – срокът след който ще изплатите кредита към себе си?

От вноските, които правите в края на тези 2 години ще разполагате с 10 092 лв. + 653 лв. от лихвите, или това са 10750 лв.

Това в общи линии е принципът на работа на този метод. Това обаче не означава, че не трябва да имате фонд за спешни случаи. 

Вие трябва да се грижите за вашата основна сметка, независимо от вашето финансово положение. Тази сметка се използва само в случай, в който ви се наложи да направите по-голяма покупка и нямате други средства за това, а се налага за вземете кредит. Този метод ще работи основно за хора, които имат по-голям доход и не го изразходват целия в рамките на месеца.

Подобни статии

4 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments